HEP i RWE osnovali novu zajedničku tvrtku

HEP i RWE osnovali novu zajedničku tvrtku

2.7.2015. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i europski energetski div RWE osnovali su novu zajedničku tvrtku za upravljanje projektima u segmentu obnovljivih izvora energije. Dugogodišnji partneri zajedno će preko nove tvrtke razvijati projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj, ali namjeravaju iskoračiti i na tržišta drugih zemalja jugoistočne Europe, priopćeno je u četvrtak iz dviju kompanij.

 

 Ugovor u osnivanju u srijedu su u Zagrebu potpisali predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska Karl Kraus. HEP i RWE imat će po 50 posto udjela u temeljnom kapitalu, a svaki partner imenovat će po jednog člana uprave tvrtke.

Nova zajednička tvrtka sa sjedištem u Zagrebu bavit će se strateškom procjenom i analizama potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekata korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pružanjem usluga tehničkog konzaltinga, s fokusom na tržišta jugoistočne Europe.

''Među glavnim poslovnim ciljevima HEP-a su širenje proizvodnog portfelja u području obnovljivih izvora energije te jačanje poslovanja na tržištima država u bliskom okruženju. Tvrtka koju smo osnovali s našim provjerenim dugogodišnjim partnerom, RWE-om, upravo ima zadaću da uspješno realizira te naše ciljeve. S obzirom na vrlo pozitivno iskustvo u Plominu, siguran sam da će naša suradnja s RWE-om i na ovom
području biti iznimno uspješna'', izjavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

''Nakon gotovo 20 godina uspješne suradnje u gradnji i upravljanju termoelektranom Plomin 2, priveli smo kraju jedno iznimno uspješno partnerstvo, no izlaskom iz Plomina RWE ne odlazi iz Hrvatske. Zato smo osnovali novu zajedničku tvrtku, kroz koju ćemo zajedno istraživati mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije u jugoistočnoj Europi. Uloga RWE-a bit će prije svega u pružanju strateškog savjetovanja, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe'', kazao je Karl Kraus, direktor RWE-a Hrvatska.

Podsjetimo, HEP i RWE započeli su suradnju 1996. godine, kad je ugovorena gradnja i upravljanje termoelektranom Plomin 2. Termoelektrana je puštena u pogon 2000. godine, a u svibnju ove godine istekao je ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer), čime je termoelektrana Plomin 2 prešla u stopostotno vlasništvo HEP-a.

Nova zajednička tvrtka, ovoga puta u segmentu obnovljivih izvora energije, označava nastavak uspješne poslovne suradnje i dvadesetogodišnjeg partnerstva.

 

 

hep rwe posao biznis gospodarstvo te plomin te plomin 3