Stampar M - Stampar

Grupa mještana odbija sastanak s Rockwoolom

Grupa mještana odbija sastanak s Rockwoolom

23.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Rockwool je preksinoć, kako je bilo i najavljeno, prekinuo probnu proizvodnju zbog tehničkog održavanja, potvrdila nam je Nina Šuljak iz odjela za marketing te tvrtke. Po njenim riječima, rezultati inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša još nisu poznati.
Iako je prvi čovjek Rockwoola Bartosz Stentoft rekao da će »intenzivirati komunikaciju s mještanima«, sudeći po današnjem pismu nezavisnog vijećnika Pićna Ivana Smilovića to neće biti lako. U pismu koje uz njega potpisuje još desetak mještana, on odbija sastanak s Rockwoolom. Ističe da njihov »animozitet prema tvornici ne proizlazi iz nekog hira, nego iz ozbiljne zabrinutosti za zdravlje i život unutar ovako devastiranog okoliša«.
- Zdravlje i zdrav okoliš je naše ustavno pravo, nije i neće biti predmet dogovora i kalkulacije ni s kim, pogotovo ne s onim tko atakira na njega, piše Smilović. Navodi da dopis Rockwoola od 7. studenog, upućen na adrese mještana, a kojim ih se poziva na sastanak 28. studenog, ne žele uvažiti, smatrajući da »umirivanje javnosti ne predstavlja nikakvo rješenje«. Komunikacija na sastancima, tvrde, »ima pretenziju biti jednosmjerna i to od predstavnika Rockwoola«.
- Više bismo voljeli da energiju usmjerite u otklanjanje uzroka našeg nezadovoljstva, umjesto u slatkorječivo ublažavanje, piše Smilović te nastavlja da su primorani ne odazvati se sastanku, jer se »od posljednjeg ništa značajno nije promijenilo, što je vidljivo iz naknadnih incidenata«. Uz njega, pismo potpisuju još i Franjo Baf, Denis Floričić, Izidor Težak, Adrijano Šumberac, Izidor Bilić, Bosiljka Bilić, Ivan Fornažar, Mladen Jakonišić, Vlado Krpan, Mladen Baćac, Denis Valković i Goran Ban.

Rockwool odbiajnje susreta zagađivač mještani pićan