GROM ILI „ŠAJETA“: termoelektrana „Plomin C“, zastarjela, novac potrošen i prije negoli je počela izgradnja! 1. DIO

GROM ILI „ŠAJETA“: termoelektrana „Plomin C“, zastarjela, novac potrošen i prije negoli je počela izgradnja! 1. DIO

7.8.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Iako ostavlja izuzetan svjetlosni, temperaturni, a potom i zvučni efekt, prosječan grom bio bi dovoljan, kada bi se njegova energija u 100-postotnom iznosu sakupila, za pet do šest dana opskrbe prosječnog kućanstva.

Stručnjaci vele, da jedna grmljavina groma energetski vrijedi oko pet milijardi džula, tj. oko 0.85 barela nafte. Svakoga dana zemlju „pogodi" oko 30 milijuna „munja i gromova", ili oko 20 milijuna godišnje, a u Sjevernoj Americi u prosjeku 30 puta u sekundi. Svaki grom razvija temperaturu okolnog zraka i do 30 tisuća celzijevih stupnjeva. Pa zašto se onda gromovi i munje, ne mogu koristiti kao generatori električne energije za kućanstva i industriju? Zato, jer je gotovo nemoguće da grom udari u isto mjesto dva puta, što otežava projektiranje i gradnju gromo-elektrana i sustava koji bi tu energiju pohranjivali. A niti ona narodna da „neće grom u koprive, nije točna!

 

Stoga je Hrvatska odlučila sagraditi, uz već postojeće, termoelektranu nazvanu TE Plomin C u Istri, i onda su počele sijevati munje, a i može se reći da je Hrvate - pogodio grom, mada ga nisu osjetili. Osjetit će njegovu energiju i toplinu puno kasnije.

 

Voditelj HEP-ovog projekta u „sukobu interesa"

Prof. dr. sc. Alfredo Višković, nekadašnji zaposlenik HEP-a i voditelj HEP-ovog projekta "Plomin C", bio je od 2007. - 2008. rukovoditelj Sektora razvoja HEP-a, pa čak i kandidat za predsjednika Uprave sa glavnim mu oponentom Mravkom. No unatoč svesrdnoj Barišićevoj podršci, te još nekim drugim lobijima, Sanader tadašnji "gromovnik" u svim odlukama, ipak se odlučio za Mravka. Povijest je kako je "incident" s Mravkom završio, no pogodio nas je "kao grom iz vedra neba", a nastavio s plaćanjem njegovih marifetluka!

 

Dakle, Višković je u HEP-u od 1998., bio zadužen za nadzor nad konzorcijem tvrtki koje su radile projektnu dokumentaciju, studije i evaluacije u pripremnoj fazi projekta, "Plomin C", a na koje je otišlo, usput rečeno, oko 120 milijuna kuna. No krajem 2012., smijenjen je s projekta, a u kolovozu iduće godine dobiva konačan otkaz, nakon 15 godina rada u HEP-u, s obrazloženjem da je u sukobu interesa. Za primijetiti je da je termin "sukoba interesa" u ovom slučaju potpuno neadekvatan, jer se nije sukobio svojim interesima, već ih je, naprotiv, dobro iskoristio!
Alfredo Višković, dugogodišnji je prijatelj Nikole Brukete, predsjednika NO HEP-a, a koji je bio zaposlenik tvrtke "Ekonerg", jedne od članica Plominova konzorcija.

 

Bio je i vanjski suradnik na Tehničkom fakultetu u Rijeci, prije negoli je postao izvanredni profesor na njemu. U doba investiranja 120 milijuna kuna za "faličnu" dokumentaciju o "Plominu C", pravilnije "Plomin 3", on paralelno "vozi" na dva kolosijeka; uspješno gradi svoju znanstvenu karijeru na Tehničkom fakultetu u Rijeci; poput munje dolazi od docenta do izvanrednog profesora. Inače, Tehnički fakultet u Rijeci imao je također brojne ugovore s HEP-om, posebice za "Plomin C", iz čijih sredstava su se ugovarale studije i "stimulirali" profesori o kojima je ovisio i njegov stručni "napon", te ostaje nepoznato je li Višković temeljem poveznica velikih investicija, stručno napredovao i postao prof.dr.sc, na "Plominu C", nikada nećemo saznati. Ali ipak, "ponešto se zna"!

 

Brat bratu i tvrtke "poveznice"

On i njegov brat Roberto, te njihovi partneri u tvrtkama, dobro su se situirali, pa se provjerom podataka u registrima dolazi do njihovog vlasništva povećeg broja nekretnina. On sam, interesno je vezan za Talijane, jer je s njima, u neko doba radeći još za HEP, što direktno, što indirektno, uveo svoje, već uigrane partnere, često kao podizvođače nekih prijašnjih studija, a koji su najčešće surađivali, ili kao podizvođači s glavnim hrvatskim članovima konzorcija "Plomin C", ili pridruženim im partnerima.

 

Prof.dr.sc. Višković izdaje brojne knjige a sponzori su mu članovi konzorcija i partneri na projektu "Plomin C", a koje mu izdaje izdavačka kuća Lider.

 

Vlasnik je tvrtke "Urbis Eko", te suvlasnik tvrtke "Ambassadors Club" , smještenoj na Britanskom trgu u 5, u Zagrebu, a koja je imala u vlasništvu "Hotel Flanona" u Plominu, uz još neke druge nekretnine. Njegov brat Roberto je vlasnik i suvlasnik nekoliko tvrtki preko kojih se rade poslovi s članovima konzorcija HEP-a za "Plomin C" ili partnerima istih.

 

Iz tvrtke u tvrtku da se zamete trag

Uglavnom, "Forma Inžinjering d.o.o.", iz Labina, "Urbis Tech d.o.o .Labin" i "Ambassadors Club" Zagreb, surađuju s "Urbis 72" iz Pule koji je član konzorcija HEP-a za izradu studije "Plomin C".

Provjerom u registru, Višković, radi prvo na izgradnji "Plomina 2", te je ujedno i prvi direktor "Plomin Holdinga" i "Plomin Linije", tvrtki kćeri, kojih je osnivač HEP d.d. Zagreb.

Iako je bio na značajnoj poziciji, bez ikakve medijske pozornosti, jer u ovome slučaju ona nije niti prihvatljiva niti potrebna, Rodoljub Lalić član Uprave za investicije u HEP-u, ukapiravši što i kako Višković radi, želio mu je dati otkaz u "vidu munje", no nije uspio. Pretpostavlja se da je Višković tada, bio "pod "gromobranom" Nadzornog odbora HEP-a, koji je sve udare na Viškovića, uzemljivao. No i to je išlo do neke granice.

Njegov brat, Roberto Višković, od samoga je početka dobivao konzultantske ugovore s "Plomin Holdingom", kojemu je direktor bio rođeni brat Alfedo, a s tom praksom nastavljeno je i s drugim pridošlim direktorima "Plomin holdinga". Viškovići su imali tvrtke "Labin Eco", i "Labin Gradnja", s kojima su također poslovali u Labinu i Plominu, te također "Urbis Tech" , i "Forma Inžinjering", registrirane u Labinu, i polovinu "Ambassadors Club" tvrtke iz Zagreba.

 

Uigrani tandem braće

Uigrani tandem braće, koji je dugi niz godina u obostrano korisnom poslovnom odnosu, a nikakvom" sukobu interesa", surađuju blisko i s "Urbis 72" Pula, koji je član konzorcija HEP-a za "Plomin C", s privatnim tvrtkama "Ekonerg", "Konzalting Zagreb" i zagrebačkim IGH-e".

Braća Višković, "suradjuju", na način da Alfredo, kao voditelj projekta „Plomin C" u HEP-u, a tvrtka „Urbis 72" iz Pule, član Konzorcija HEP-a za „Plomin C", daje specijalnu punomoć „Urbis Techu" u vlasništvu brata Roberta Boškovića da zastupa „Urbis 72" prema investitoru HEP-u i svim članovima Konzorcija. Iz toga je vidljivo tko i kako upravlja novcima projekta „Plomin C".

 

„Urbis 72" koji ima desetke zaposlenih inženjera i stručnih suradnik ugovara s tvrtkama, što u vlasništvu, što u suvlasništvu Roberta i Alfreda Viškovića, s „Formom Inžinjering" bez ijednog zaposlenog ugovor, koji potom „Forma Inžinjering" ugovara s tvrtkom „Ambassadors Club" iz Zagreba, u suvlasništvu Milene Margetić i Alfreda Viškovića, 2008., godine, izradu dijela spomenute studije, u koju spada i „uvođenje GIS sustava za potrebe evidencije, održavanja i planiranja elektrane „Plomin C" po cijeni od 518.400 kn plus pdv. Tako novac od projekta „Plomin C" završava na računu privatne tvrtke kojoj je suvlasnik voditelj HEP-ovog projekta, Alfredo Višković.

 

„Ambassadors Club", inače, bez ijednog zaposlenog prima naknadu za izradu studije, koju financira HEP, a studiju naplaćuje tvrtka „Urbis 72", da bi potom preko tvrtke voditelja projekta „Plomin C", „Forma Inžinjering" iz Labina, prebacila novac na račun „Ambassadors Cluba" iz Zagreba. Dio novca ostaje, naravno, u rukama njegovog brata i njegovog partnera Williama Negria, nekadašnjeg zastupnika Laburista u Gradskom vijeću Labina, donedavnog predsjednika ogranka Laburista u Labinu.

 

Suvlasnica „Ambassadors Cluba" podiže tužbu protiv partnera

Milena Margetić, suvlasnica „Ambassadors Cluba" sumnja u poslove svoga partnera Alfreda Viškovića, raznim prebacivanjem sredstava i „putovanju novca", no on joj govori kako „ne treba brinuti" jer je sve u redu". Danas suvlasnica i poslovna partnerica Alfreda Viškovića, Milena Margetić vodi sudske postupke protiv spomenutih partnera, te ne može ništa komentirati o slučaju „Plomin C", tim više što je imala povjerenja u svoje partnere, a u periodu za koji smo je pitali, radila je na drugome radnom mjestu, prepustivši upravljanje firmom svojim partnerima.
Nastavak u petak 8. kolovoza

 

Autor: Vedrana Milas

 

Izvor:objektivno.hr

 

 

politika gospodarstvo te plomin plomin te plomin 3 uljen