GRADSKU TRŽNICU NAGRIZA ZUB VREMENA, ALI NIJE DOGOVORENO TKO ĆE ULAGATI U OBNOVU

GRADSKU TRŽNICU NAGRIZA ZUB VREMENA, ALI NIJE DOGOVORENO TKO ĆE ULAGATI U OBNOVU

30.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Tko će obnoviti krov labinske gradske tržnice koji prokišnjava? To je pitanje na posljednjem zasjedanju Gradskog vijeća inicirala Nevenka Belušić (SDP), ukazavši da je, kako kaže, taj nekad reprezentativni objekt zapušten i prepušten zubu vremena.

Iz resornog gradskog odjela poručuju da je, prema ugovoru sklopljenom s tvrtkom Faraguna investment, ovaj koncesionar dužan održavati tržnicu, te da će ga na to podsjetiti dopisom. Loris Licul iz poduzeća Trgolorenc, kojem je koncesionar dao markat u najam, kaže da mu se čini da je njegova obaveza samo tekuće održavanje, no ne i ono investicijsko.

- Trebalo bi vidjeti zakon o koncesiji te ugovorne obaveze - možda je i Grad, kao vlasnik, dužan održavati svoj objekt. Planirali smo sanirati i krov, no velik je 700 četvornih metara pa obnova košta par stotina tisuća kuna, a stiglo je i nezahvalno vrijeme recesije. Ne znam, ne budu li nešto poduzeli, morat ćemo mi spriječiti prokišnjavanje te kasnije ustanoviti tko će sudjelovati u pokrivanju troškova, kaže Licul, napominjući da njegova firma iznajmljuje prostore na tržnici tek dvije godine.
Vijećnica Belušić istaknula je i činjenicu da su u posljednje vrijeme pojedini zakupci zatvorili radnje na markatu zbog skupog najma. Sugerirala je da bi, kad je već tako, dio novca mogao otići i na uređivanje »gradskog trbuha«.
- Najam nije visok u odnosu na one po ostalim tržnicama u Istri, što se može lako provjeriti. Uostalom, otkako smo preuzeli tržnicu, dosta smo snizili najamnine, pogotovo za, primjerice, jednogodišnji zakup. Grad jako dobro naplaćuje koncesiju, primajući oko 19 tisuća kuna mjesečno. Kad bi se odrekao dijela u postotku u kojem smo mi snizili najamninu, bilo bi novca za ulaganje, dodaje Licul.

Gradonačelnik Tulio Demetlika poručuje, pak, da su visoke cijene najma činjenica te da je na zatvaranje nekoliko prostora na markatu utjecalo i proširenje trgovačke ponude u gradu, odnosno dolazak trgovačkih centara.
- Koncesionar je dužan redovito održavati tržnicu, no najvjerojatnije mu se za to ne da potrošiti nešto novca, napominje on.
Na sjednici vijeća Demetlika je podsjetio da je gradska tržnica sagrađena prije 16 godina, i to kao jedan od prvih ovdašnjih projekata javno-privatnog partnerstva. Veli da ju je Grad, kao vlasnik, dao na 25-godišnje upravljanje tvrtki Faraguna investment koja je, po isteku koncesijskog ugovora, dužna vratiti uščuvan objekt, i to pod uvjetima u kakvima je preuzet.

Grad je, napomenuo je gradonačelnik, s ovim investitorom svojedobno već rješavao probleme prokišnjavanja te instalacija, a oličena je i fasada.
Unatoč jučerašnjim telefonskim pokušajima, nismo uspjeli dobiti komentar predstavnika poduzeća Faraguna investment.

I. RADIĆ

markat tržnica faraguna investment nevenka belušić demetlika prokišnjavati loris licul