Gradski vijećnici "bombardirali" direktora Vodovoda Labin

Gradski vijećnici "bombardirali" direktora Vodovoda Labin

2.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Izvješće o poslovanju Vodovoda Labin za prošlu godinu našlo se na tapeti oporbenih vijećnika i onih iz vladajuće stranke. Dinu Škopcu, direktoru labinskog Vodovoda, nije bilo lako, iako je isticao pozitivno poslovanje i nove investicije, a gubitak vode od 22 posto manji je nego ranije.

Packu mu je dodijelila i kolegica iz iste stranke Vesna Šćira Knapić koja je u ime kluba IDS-a zbog neprimjerenog načina podnošenja izvješća koji je, kako kaže, zastario i nepregledan s puno brojki i podataka, a bez zaključaka i prijedloga. "Izvješća moraju biti standardizirana i ići u korak s vremenom", rekla je Knapić. No puno su ozbiljnije primjedbe imali oporbenjaci iz redova liste Silvana Vlačića.


Koliki je udio azbestnih cijeni u Labinu?


- Na prvoj stranici kažete da je gubitak vode 22 posto na strani šest je iz tabele vidljivo da je "stvarni" gubitak 27,3 posto?, kazala je Tanja Pejić (lista Silvana Vlačića). "Po prikazanim podacima svejedno gubimo skoro dvije tisuće kubičnih metara vode dnevno, smatrate li da je to prihvatljivo?", pitala je Pejić te nastavila: "Šturo se govori o zamućenju izvora Plomin koji se nije u povijesti nikad zamućivao, dok se nije izgradilo famozno parkiralište iznad izvora. Smatrate li se odgovornim da je parkiralište izgrađeno na tom mjestu, s obzirom da ste vi supotpisnik dokumenata koji prethode dobivanju građevinske dozvole, pitala je nadalje Pejić. Škopac joj je odgovorio da se ne smatra odgovornim.


- U usporedbi s drugim izvorima Kožljak je zlatno vrelo, ali više od trećine vode iz tog izvora odlazi u more zbog neizgrađene infrastrukture. Zašto se nije odavno omogućilo da svi stanovnici Labina piju vodu iz tog izvora kada je za piće imamo u dovoljnoj količini? Vodovod je dao objašnjenje po kojem je glavni razlog gubitaka vode starost cijevi, koje su stare od 30, 40, pa i više godina. Nije mi jasno, na koji način se uopće mogu smanjivati gubici vode s obzirom da su i cijevi svake godine sve starije. Pored toga, Vodovod nije bio postupio po preporuci Državne revizije, tj. nije pribavio sredstva od EU fondova za zamjenu azbestnih cijevi. Koliki je udio azbestnih cijeni u Labinu?, "bombardirala" je pitanjima Pejić Škopca te navela da je ove godine zbog novog sustava dezinsekcije skoro nastradao jedan djelatnik, i to ne zbog ljudske pogreške te pitala zašto se taj slučaj zataškava.


Škopac je odgovorio da nije bilo nikakvog incidenta i da nisu prijavljene nikakve ozljede na radu. Pejić je spomenula cijenu vode za kućanstva za koju kaže da je najviša u Istri, zatim je zatražila uvid u kolektivni ugovor svih gradskih tvrtki. 


Radnici imaju veće plaće od odgajateljica

- Odgajateljica u dječjem vrtiću s VŠS i VSS spremom ima manju plaću od radnika u Vodovodu s KV ili NK spremom, kazala je Pejić.


- Gubici vode i dalje su veliki, nemoguće je kontrolirati da je 22 posto vode otišlo za čišćenje vodosprema i tankova. Vidim i da postoji fluktuacija radne snage, pa me zanima da li se poštuju zakonski propisi i zakon o braniteljima, rekao je Darko Martinović (lista Silvana Vlačića). Danijel Mohorović (SDP) osvrnuo se na preporuke Državne revizije labinskom Vodovodu, a Škopac mu je odgovorio da nikakvi zakonski prekršaji nisu utvrđeni, a da preporuke nisu obvezujuće.

- Od ukupno osam preporuka danih 2013. godine Vodovod Labin ih je ispunio tri s čime smo u rangu s Vodovodom Pula i Istarskim vodovodom Buzet. Preporuke koje prema nalazu revizije nisu ispunjene odnose se na objedinjavanje vodoopskrbnih sustava na području RH. Jedini smo u županiji objedinili odvodnju u sustav Vodovoda Labin, a daljnje ujedinjavanje je u nadležnosti vlasnika, Vlade i Hrvatskih voda koje donose zakonski okvir. U čitavoj Hrvatskoj nije nigdje došlo do objedinjavanja vodoopskrbnih tvrtki. Lani u kolovozu smo uskladili cijene vodnih usluga u dijelu koji se odnosi na socijalno ugrožene, kazao je direktor Škopac.


- Prema nalazu revizije gubici vode bili su 2012. godine 34,8 posto (po IWA metodologiji 29 posto), a 2017. godine 27,3 posto (po IWA metodologiji 22,2 posto). To znači da smo u navedenom periodu smanjili gubitke za 20 posto i nalazimo se u prosjeku EU, dok prosjek gubitaka u RH iznosi iznad 45 posto. Godine 2013. oformili smo Tim za smanjenje gubitaka sastavljen od djelatnika Vodovoda Labin i tvrtke Rudan iz Žminja što je doprinijelo i gore navedenom smanjenju gubitaka. Smanjenje gubitaka u Vodovodu Labin je sustavni višegodišnji proces i sve je skuplji i zahtjevni kad idemo prema postocima 25 posto i manje. Prosječni gubici vode u EU prema IWA metodologiji su 23 posto, nastavio je odgovarati Škopac. ( Piše Branko BIOČIĆ)


OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


dino škopac vodovod tanja pejić