Gradska galerija Labin: Uvođenjem sustava grijanja do novog ritma izložbi

Gradska galerija Labin: Uvođenjem sustava grijanja do novog ritma izložbi

18.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uvođenje sustava grijanja, hlađenja i kontrole vlažnosti, organizirani posjeti školaraca s Labinštine te izdavanje monografije Emila Bobanovića Čolića najvažnije su novine, uz redovitu izložbenu djelatnost, koje je za sljedeću godinu u Gradskoj galeriji Labin najavila ravnateljica Sabina Salomon. Odluku o početku ponovnoga postupka javne nabave za spomenuti sustav, budući da se nitko nije javio na prvi, a izravnu pogodbu onemogućuje jedna od stavki zakona, donio je Grad na prošlotjednoj sjednici Poglavarstva. Novac za provedbu osiguran je u ovogodišnjemu gradskom proračunu, a vrijednost nabave procijenjena je na milijun i četiristo četrdeset tisuća kuna, u što nije uključen iznos PDV-a.


Uvođenjem sustava grijanja doći će i do promjena u rasporedu izložbi, koje su do sada postavljane od ožujka do studenog, kada u većim izložbenim prostorima tek započinje puna sezona. Nastavit će se trend dovođenja site specific izložbi, koje postaju i svojevrstan zaštitni znak ovoga prostora, a moći će se planirati i skuplje izložbe za koje do sada nije bilo infrastrukturnih uvjeta. Osim izložbi, najavljene su i različite radionice za djecu kao i povećanje broja organiziranih posjeta školske djece.


Iako je najavljena za ovu godinu, monografija pelješko-labinskoga umjetnika Emila Bobanovića Čolića, koju potpisuje akademik Tonko Maroević, svjetlo dana ugledat će sljedeće godine, čime će se pridružiti kolegama Josipu Diminiću, pok. Qintinu Bassaniju, Eugenu Kokotu i Renatu Percanu čiji su opusi već obrađen monografski .


Što se tiče ovogodišnje sezone, labinski su ljubitelji umjetnosti imali priliku razgledati site specific instalaciju od pijeska i kose Elene Fajt, retrospektivu crteža i skulptura Milene Lah, realiziranu u suradnji s Narodnim muzejom, te vrlo uspješno zajedničko predstavljanje Denisa Kraškovića, Igora Zlobeca i Danka Friščića. Veliki interes posjetitelja izazvao je Privremeni muzej rudarskih uspomena, izložba materijalne i oralne povijesti rudarstva Labinštine autorice Kristine Leko. Samostalnom izložbom predstavili su se i Petar Brajnović, ali i fotograf našeg lista Eduard Strenja, čijom je izložbom sezona i otvorena.
Tri izložbe najavljene za ovu godinu prebačene su za sljedeću, pa će se tako izložba noževa Larsa Torvaldssona moći razgledati tijekom manifestacije Dani grada Labina, sredinom kolovoza 2009., a realizirat će se i samostalne izložbe Tonija Meštrovića te dio istraživačko-prezentacijskoga projekta autorice Ane Peraice pod nazivom »Alternativne ekonomije postsocijalizma«. Iduće godine nastavit će se i projekt Privremenog muzeja rudarskih uspomena, a program donosi još imena Amele Frankl, Gorana Škofića, Ivane Đukić, Ines Krasić i pripadnika tzv. mlade scene Zlatana Vehabovića, Marka Tadića, Sebastijana Gračića i Josipa Tirića.

Napisala i snimila S. ZLOIĆ

 

Foto:  Zastave na Gradskoj galeriji u Labinu dio su izložbe Dalibora Martinisa

Gradska galerija izložba kultura Sabina Salomon grijanje Emil Bobanović Čolić umjetnost