Gradovi blizanci povezuju mlade širom Europe (cjelokupni program susreta mladih u petak i subotu)

Gradovi blizanci povezuju mlade širom Europe (cjelokupni program susreta mladih u petak i subotu)

20.2.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projekt Town Twining citizens’meetings je dio projekta fondacije EACEA (Educational, Audiovisual & Culture Executive Agency) Citizenship – Connecting people throghout Europe kojim se povezuju gradovi Europske unije.

Potaknuti njihovom idejom Grad Labin i Udruga Medioteka koja promiče medijsku kulturu djece i mladih osmislili su projekt kojim se nastoji pokazati kako mladi mogu vrlo odgovorno istraživati demokratske oblike komunikacije.

Naime, rad sa mladima u Labinu je prepoznat kao izvrstan primjer uključivanja djece i mladih u raznovrsne aktivnosti gradske uprave, sustavnoga demokratskoga odgoja budućih odgovornih građana. Projekt se ostvaruje izravnom komunikacijom mladih grada Labina, mađarskoga grada Baja i talijanskoga grada Manzana.

 

Oni će u petak i subotu, 20. i 21. veljače 2009. godine sudjelovati na susretu mladih  na kojem će  se kroz niz aktivnosti (prezentacije, edukativne igre, rasprave) prezentirati iskustva djece i mladih u promicanju ideja EU-e. Želja je pokazati kako se može kvalitetno komunicirati, odašiljati poruke koristeći „stare“ i suvremene komunikacijske kanale. Mladi pokazuju kako se može kvalitetno razmjenjivati stavove o raznim temama (gospodarske, ekološke, psihološke).

 

GRADSKO VIJEĆE MLADIH I DEBATNI KLUBOVI –  DEMOKRATSKI ODGOJ NA DJELU

Grad Labin i Gradsko vijeće mladih primjer su  kako se mladi mogu integrirati u gradsku vlast i time utjecati na njihove odluke. To se događa na lokalnoj razini, s tendencijom širenja na druge razine. Osnivanjem debatnih klubova već od osnove škole nastoje se razviti raznovrsne vještine važne za razvoj demokratskog promišljanja.

 

UKLJUČIVANJE MLADIH U RAD GRADSKE UPRAVE

Gradsko vijeće mladih  Labina već godinama surađuje s mladima diljem Europe, šireći demokratske ideje Europske unije. Čine ga predstavnici učenika dviju osnovnih škola, i to od 5. do 8. razreda i predstavnici srednje škole. Iz svakog razreda u školi bira se po jedan predstavnik u učeničko vijeće na razini škole, a svako učeničko vijeće bira po sedam članova u Gradsko vijeće mladih. Mladi vijećnici sastaju se u svojim školama u kojima pripremaju aktivnosti, a sjednice se održavaju  u Velikoj vijećnici Grada Labina u kojoj zasjeda i Gradsko vijeće.

Za svoj je rad Gradsko vijeće mladih grada Labina dobilo i priznanje od Vijeća Europe, Središnjeg državnog ureda za upravu i Saveza Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske za najbolju praksu u  komunikaciji i partnerskim odnosima.

Mladi vijećnici posjetili su Hrvatski sabor, a bili su i gosti kod predsjednika Republike Stjepana Mesića. Sudionici debatnog kluba u povodu obilježavanja Dana Europe u Ministarstvu  europskih integracija održali su debatu na engleskom jeziku, a posjetili su i gostovali s  debatama u brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu.

 

20. veljače - 1. dan susreta
- Gradska uprava Grada Labina

 

16:00 – 16:30

- Pozdrav Gradonačelnika

- Predstavljanje gradova sudionika i aktivnosti mladih ( po 10 min. )

 

17:00 – 19:00

- Predstavljanje  Gradskog vijeće mladih Grada Labina ( PPT)

- Zajednička sjednica: Rano pijenje mladih

- Analiza provedenih anketa

- Rasprava

- Zaključci o daljnjim zajedničkim aktivnostima

 

21. veljače – 2. dan susreta
- Srednja škola Mate Blažine Labin

 

9:30 – 12:30

-Radionice komunikacije

- Udruga Sretna knjiga – Medioteka za promicanje medijske kulture djece i mladih iz Zagreba

 

13:30 – 14:30

- Predstavljanje aktivnosti Eko grupe Srednje škole Mate Blažine Labin

- Radionica o zajedničkoj provedbi ankete  "Ekološka osviještenost u mojem gradu"

 

14:30 – 18:00

- Razgledavanje Labina i Rapca

 

Osnovna škola Matije Vlačića

18:30

- Definiranje programa nastavka suradnje

- Zajedničko druženje

abin susret mladih mladi gradska uprava manzano baja program udruga medioteka edukacija