Gradonačelnik posjetio Dnevni centar Marcilnica

Gradonačelnik posjetio Dnevni centar Marcilnica

30.9.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 01. listopada, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i opće poslove Loreta Blašković, posjetili su Dnevni centar na Marcilnici.

 

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba jest sačuvati dostojanstvo starijih osoba i  prikazati  sve mjere skrbi koje se u društvu poduzimaju. Raznim  programima, događanjima, akcijama i aktivnostima ističe se briga i skrb o starijim osobama, između ostalog i njihovo društveno sudjelovanje ovisno o interesima, sposobnostima i sklonosti.

 

Grad Labin kroz Socijalni program i  Projekt Labin –Zdravi grad kontinuirano radi na stalnom unapređivanju kvalitete života osoba starije životne dobi i njihovu izvaninstitucionalnu zaštitu. Tako je tijekom godina razvijena cijela paleta aktivnosti koje se financiraju iz Proračuna Grada Labina.

 

Na području Grada Labina prema dostupnim podacima ima 3.524 umirovljenika od čega 2811 starijih od 65 godina. Za sve njih djeluje pet klubova umirovljenika koji su svakodnevno otvoreni u popodnevnim satima, osiguravaju se sredstva za rad domara u tim klubovima, nabavka dnevnog i tjednog tiska, te se redovito organiziraju kontrole tlaka i mjerenje šećera i kolesterola u krvi.

 

Tijekom godine u više se navrata upriličuju zdravstvena predavanja za građane treće životne dobi, na temu zdrave prehrane te prevencije najčešćih oboljenja kod starije populacije. Provodi se i program vježbi za osobe sa dijagnosticiranom osteoporozom i rekreacija za žene treće životne dobi te rekreativno pješačenje a posljednjih godina i besplatna informatička obuka.

 

Povodom Uskrsa i Božića umirovljenici sa nižim mirovinama te domaćice starije od 60 godina daruju se novčanim dotacijama i poklon bonovima, a tijekom čitave godine putem Socijalnog programa Grada Labina za najugroženije osobe treće životne dobi osigurava se pomoć za podmirenje troškova stanovanja.  

dnevni centar marcilnica marcilnica dom za starije dom demetlika medunarodni dan starijih osoba