Gradonačelnik najavio popravke u „samačkom hotelu“, krajnji cilj je da ne bude potrebe za Domom na katurama

Gradonačelnik najavio popravke u „samačkom hotelu“, krajnji cilj je da ne bude potrebe za Domom na katurama

19.7.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić zajedno sa zamjenicom Federikom Mohorović Čekada posjetio je „samački hotel“ u naselju Kature.

Današnji posjet korisnicima nužnog smještaja poslužio je da se Gradonačelnik upozna sa uvjetima života zbrinutih obitelji. Slušajući probleme prisutnih stanara te obilazeći zgradu izjavio je kako će se Grad Labin u okviru svojih mogućnosti maksimalno potruditi poboljšati uvjete unutar same zgrade.

„Ono što ja kao čovjek, Labinjan, a i gradonačelnik želim je to da nužni smještaj ne bude potreban ni jednom našem sugrađaninu. Želim, a nadam se da ćemo u tome i uspjeti da svi ovi ljudi pronađu svoj put te da svoje živote grade u uvjetima kakve svi želimo. Grad Labin i ja osobno potruditi ćemo se da sve nedostatke uklonimo te da se ovim ljudima pruži prilika za životom izvan samačkog hotela. Razvijanjem gospodarstva, otvaranjem novih radnih mjesta za što sam siguran da nam u narednom periodu slijedi, vjerujem da ćemo uspjeti u tome.“

Konkretni prvi korak Grada Labina kao vlasnika zgrade odnosi se na prijeko potrebnu sanaciju sanitarnih čvorova. Također, u razgovoru sa prisutnim korisnicima bilo je riječi i o kućnom redu koji se u određenoj mjeri ne poštuje, te će u idućih mjesec dana svi korisnici nužnog smještaja biti pozvani na zajednički sastanak radi rješavanja navedenih problema.

„Nakon što smo se i osobno uvjerili kakvi su uvjeti stanovanja u ovom objektu, želja nam je da se barem obiteljima s djecom pokušaju osigurati bolji uvjeti. U idućim mjesecima ispitat će se sve mogućnosti koje Grad ima na raspolaganju po ovom važnom pitanju.“, najavila je Federika Mohorović Čekada.

Prisutni stanari zahvalili su gradonačelniku i zamjenici na posjeti uz nadu da će njihovi problemi biti uklonjeni.

Krajem 90-tih godina nekadašnji „samački hotel“  Istarskih ugljenokopa Raša,  kao zapušten objekt prenesen je u vlasništvo Grada Labina. Financirana je adaptacija i rekonstrukcija zgrade koja je iznosila oko 2,1 milijun kuna. Financijsku potporu dali su Ministarstvo gospodarstva u iznosu od 500 tisuca kuna, Istarska županija u iznosu od 783.511,71 kunu, a preostali dio investicije pokrio je Grad Labin. Drugi i treći kat zgrade namijenjeni  je za tkz. nužni smještaj.

Pod nužnim smještajem  podrazumijeva se jedna ili više prostorija koje ispunjavaju minimalne higijenske uvjete za zadovoljavanje životnih potreba korisnika uz mogućnost korištenja vode i sanitarnog čvora.

Postupak za davanje nužnog smještaja na korištenje provodi Upravni odjel za komunalne djelatnosti po preporuci Centra za socijalnu skrb, a  temeljem gradske Odluke o davanju nužnih smještaja na korištenje. Ugovor o korištenju nužnog smještaja sklapa se na rok od godinu dana.

 

samački valter glavičić nekretnine