Gradonačelnik Glavičić sudjelovao na okruglom stolu na temu „Koprodukcija – suradnja između javne uprave i građana kao odgovor na društvene izazove“

Gradonačelnik Glavičić sudjelovao na okruglom stolu na temu „Koprodukcija – suradnja između javne uprave i građana kao odgovor na društvene izazove“

12.11.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Jučer su u Novinarskom domu u Zagrebu njemačka Zaklada Friedrich Ebert i centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirali okrugli stol i konferenciju na temu „Koprodukcija – suradnja između javne uprave i građana kao odgovor na društvene izazove“.

Grad Labin kao dobitnik nagrade za jednakost među građanima dobio je poziv za predstavljanje i sudjelovanje na današnjem događaju. Gradonačelnik Glavičić predstavio je djelovanja Grada na ovom području i sudjelovao u raspravi o budućnosti ovakvog načina djelovanja lokalnih zajednica sa određenim udrugama.

„Veoma korisna tema na današnjem okruglom stolu i konferenciji. Drago mi je da je Grad Labin prepoznat kao svijetli primjer te smo pozvani da svoje aktivnosti predstavimo i ovdje. Zanimljivo je bilo čuti moje kolege iz drugih gradova Hrvatske te vjerujem kako će današnji primjeri biti od koristi svima da iste implementiraju u rad svojih sredina“ – napomenuo je gradonačelnik Glavičić nakon održavanja okruglog stola.

Na današnjoj manifestaciji sudjelovalo je preko 50 čelnika ili predstavnika lokalnih zajednica i različitih udruga.

Koncept koprodukcije je pojam koji obuhvaća suradnju između tijela javne vlasti i građana u neposrednom pružanju javnih usluga. Koprodukcija je trend koji je sve više raširen u zemljama zapadne Europe. Ona je odgovor na financijska ograničenja s kojima se susreću javne vlasti, posebno na lokalnoj razini. Koprodukcija u Hrvatskoj je trenutačno vrlo malo zastupljena u praksi, iako postoje primjeri sudjelovanja građana u pružanju javnih usluga.

Na  konferenciji su prikazane suvremene tendencije koprodukcije u Europi ali i prednosti i nedostaci prilikom korištenja takvoga modela u pružanju javnih usluga. Drugi dio konferencije bio je posvećen okruglom stolu na kojem su predstavljeni primjeri koprodukcije iz Europe i Hrvatske.

centar miko tripalo valter glavičić politika javna uprava društvo