Gradnja TE Plomin 3: HEP i Vlada nameću svoj projekt

Gradnja TE Plomin 3: HEP i Vlada nameću svoj projekt

18.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

"HEP i Vlada čine korake oko izgradnje Termoelektrane Plomin 3 a da otvoreno ne razgovaraju s predstavnicima lokalne samouprave, i to zapravo najviše smeta.

Očito se ponavlja priča: kao i s TE Plomin 2, nametnut će svoj projekt, Labinštinu i Istru staviti pred gotov način, pravdajući sve državnim interesom", komentira Tulio Demetlika, labinski gradonačelnik, svježu najavu iz HEP-a onoga o čemu se duže šuška: da će dogodine raspisati javni natječaj za treći blok plominskog elektroenergetskog postrojenja.

Vijest na Labinštini snažno odjekuje i zbog činjenice da je ona već opasana četirima industrijskim dimnjacima: u Potpićnu je Rockwoolova tvornica kamene vune, u Mostu Raša Istarska tvornica vapna, a u Koromačnu cementara Holcim.

- Neka HEP i središnja vlast poslušaju naše argumente. Treba, na koncu, vidjeti što bi lokalna zajednica imala od te investicije. U svijetu je uobičajeno da stanovništvo koje živi uz takva postrojenja ima, radi pitanja cijene po zdravlje stanovništva, veći standard, prvenstveno bolju infrastrukturu. Zbog nemogućnosti razvoja u nekim drugim pravcima, naše bi područje trebalo biti primjereno obeštećeno, dodaje Demetlika.

Obećava da će nastojati izbjeći greške iz prošlosti - da će, naime, lokalna zajednica znati istaknuti zahtjeve oko svojih projekata, poput (su)financiranja izgradnje cesta, sportskog centra ili doma umirovljenika.

I na koordinaciji s načelnicima četiri okolne općine – Raše, Sv. Nedelje, Kršana i Pićna – dogovoreno je, veli labinski podeštot, da se o gradnji TE Plomin 3 raspravi na vijećima te zauzme stav i detaljno upozna građane s onime što im se priprema. (Igor RADIĆ)

 

te plomin termoelektrana plomin ugljen te plomin 3 energetika ekologija investicija rwe ids politika sveta nedelja politika damir kajin