Prvi maj M - Prvi maj

Građanska inicijativa Volim prtlog poziva građane da ispune anketu o krajobraznoj osnovi za južno priobalje Grada Labina

Građanska inicijativa Volim prtlog poziva građane da ispune anketu o krajobraznoj osnovi za južno priobalje Grada Labina

30.5.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Građanska inicijativa Volim Prtlog pozvala je građane Grada Labina da na službenim stranicama Grada Labina ispune anketu o krajobraznoj osnovi za južno priobalje Grada Labina.

"Prošlo je skoro godinu dana od predaje peticije Zaustavimo devastaciju i degradaciju Prtloga koja je imala više od 3200 potpisnika. Pozivamo vas da nam se pridružite na drugoj razini i da ispunite anketu koja se nalazi na stranicama Grada. Recimo ponovno ono što smo već rekli, ono što su nas trebali pitati prije donošenja bilo kakvih odluka.


Ne dopustimo da netko drugi odlučuje u naše ime. Ne dopustimo da kažu da nismo rekli ono što smo već rekli. 

Ne dajmo da nas tehnikalije i čudnovata pitanja spriječe u tome da još jednom kažemo da želimo Prtlog takav kakav je: zeleni pojas sa statusom značajnog krajobraza. 

Recimo im ponovno: ne želimo donošenje Urbanističkih planova Prtlog 1 i 2, ne želimo hotele i nakupine vila u interesu profita krupnog kapitala, ne želimo davati svoju baštinu da bi se bogati bogatili, a mi živjeli na rubu.


Znamo u kakvom svijetu živimo i teško je ponekad ne biti obeshrabren, ali ono što uvijek gura naprijed jesu znakovi da nismo sami i da u ovom svijetu ipak postoji nada da je čovjek čovjeku čovjek. Učinimo to jer snaga zajedništva pokreće stvari. Nema napretka grada bez njegovih građana i u tome se krije snaga!


Potegnimo još jedan korak naprijed!


- Zato što je važno da Prtlog ostane zeleni pojas sa statusom značajnog krajobraza. 

- Zato što će gradnja hotela poremetiti cijeli ekosustav i izgubit ćemo Prtlog kakvog poznajemo.

- Zato što se bojimo da će zemljište biti preprodavano nakon urbanizacije. Zato što se bojimo da će zemljište poslužiti kao hipoteka za podizanje kredita i da će se u cijelu priču uplesti i banke. Zato što nema ekonomskih planova i garanacija.

- Zato što ćemo kroz gradski proračun ili gradske tvrtke platiti svu infrastrukturu za potrebe hotelskih naselja. Zato što će ta infrastruktura biti iznimno skupa jer je riječ o zaštićenom obalnom području sa statusom značajnog krajobraza. 

- Zato što će donošenje Urbanističkih planova Prtlog 1 i Prtlog 2 donijeti nove urbanističke planove u budućnosti. Svako njihovo širenje ograničavat će građevinski teritorij za građane.

- Zato što ćemo izgubiti prirodu koja nam je potrebna zbog nas samih. Prirodu koja nam je potrebna i u turističke svrhe kao oznaka raznovrsnosti ponude i identiteta.

- Zato što je važno spriječiti slobodni razvoj u svrhu zadovoljavanja potreba investitora, a na štetu lokalne zajednice.

- Zato što neće biti povratka i izgubit ćemo posljednju zelenu oazu uz more zbog tuđih interesa, a ne zbog općeg interesa lokalne zajednice.

- Zato što je važno spriječiti masovni turizam i posvetiti se održivom.

- Zato što zeleni Prtlog nije mrtav kapital za lokalnu zajednicu i iznimno je važno područje za razvoj održivog turizma.

- Zato što je turizam uslužna djelatnost i ne smije biti grana kojoj se najviše posvećujemo.

- Zato što nije još gotovo.

- Zato što je Prtlog naša baština koju želimo sačuvati za buduće generacije.


Zato što #volimoprtlog #volimolabin"

Građanska inicijativa Volim Prtlog

volim prtlog građanska inicijativa prtlog južno priobalje grad labin anketa