Grad Labin u top deset gradova po izdavanjima za stipendije

Grad Labin u top deset gradova po izdavanjima za stipendije

13.7.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Portal gradonačelnik.hr objavio je istraživanje o izdvajanjima hrvatskih gradova za potrebe stipendiranja svojih sugrađana. Grad Labin u top je deset gradova u Hrvatskoj po visini izdvajanja za stipendije po glavi stanovnika za 2018. godinu.

Labin je u 2018. godini izdvojio 85,86 kuna po stanovniku te već nekoliko godina izdvaja oko milijun kuna proračunskih sredstava godišnje za stipendiranje učenika i studenata. Svake se godine, neposredno nakon početka školske i uoči početka akademske godine, raspisuje natječaj za stipendiranje učenika s područja Grada Labina koji srednju školu pohađaju van mjesta stanovanja, te studenata s područja Grada Labina.

Za proteklu akademsku godinu Grad Labin dodijelio je 37 novih stipendija, u visini od 550,00 kn mjesečno za srednjoškolce do 750,00 kn mjesečno za studente, a najveći je naglasak stavljen na stipendiranje deficitarnih školskih i fakultetskih programa, dok su dodatne bodove mogli osigurati učenici i studenti s iznimnim uspjehom na natjecanjima, kao i oni iz obitelji nižeg materijalnog ili socijalnog statusa.

Svi dosadašnji stipendisti, ukoliko su zadržali status redovnih studenata ili učenika, nastavljaju dobivati ugovorene gradske stipendije, tako da je ukupan broj učenika i studenata koje Grad Labin stipendira kroz akademsku godinu između 130 i 140, ovisno o dinamici završavanja studija kod apsolvenata.

„Grad Labin kroz svoje demografske mjere ali i odličnu suradnju s lokalnim poduzetnicima prati potrebe lokalnog tržišta rada, te prilagođava svoje potpore u obrazovanju trenutnoj situaciji. Tako možemo najaviti kako je u pripremi novi, dorađeni model stipendiranja, koji će još više biti usmjeren ka podržavanju školovanja za deficitarna zanimanja na lokalnom području, te će se provoditi u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima, kako bi se osigurao upravo onaj najpotrebniji stručni kadar u javnom i u realnom sektoru. Na ovaj način spajamo potrebe lokalnog tržišta rada s demografskom politikom grada, koja je usmjerena ka zadržavanju i vraćanju visoko obrazovanih i stručnih mladih kadrova u Labin, gdje im partnerska suradnja javnog i gospodarskog sektora može osigurati adekvatna radna mjesta i kvalitetne temelje za osiguravanje kako profesionalne budućnosti, tako i osobnih i obiteljskih potreba.“ – izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

stipendije grad labin gradonačelnik statistika