Grad Labin sudjelovao u projektu Re.Cen.T: Cjeloživotno obrazovanje kao glavni model uspjeha

Grad Labin sudjelovao u projektu Re.Cen.T: Cjeloživotno obrazovanje kao glavni model uspjeha

14.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na završnoj konferenciji o projektu Re.Cen.T., čiji je nositelj Istarska razvojna agencija, predstavljene su dosadašnje aktivnosti projekta kojem je prioritet aktivna politika zapošljavanja na području Istarske županije. Direktor IDA-e Darko Lorencin je istaknuo da je glavni cilj projekta bilo stvaranje dugoročnih postavki za rješavanje problema nezaposlenosti u Istri, što je kroz Re.Cen.T. djelomično i ostvareno.
Župan Ivan Jakovčić naglasio je da Istra po pitanju nezaposlenosti ima mnogo razloga za optimizam, no da se aktualna vlast neće primiriti dok god na području županije bude i jedan nezaposleni stanovnik. Jakovčić je rekao da je ova vlast u jednom mandatu uspjela prepoloviti stopu nezaposlenosti, koja sada iznosi oko šest posto, a intencija je da se smanji ispod pet posto.


- Zbog svjetske gospodarske krize moramo biti svjesni da će se crni oblaci nadviti i nad Istrom. Iako ne želim govoriti o tako crnom scenariju, može se očekivati da će i nas dotaknuti kriza u sektoru ekonomije. I ovaj projekt kojim se potiče zapošljavanje i edukacija pokazuje da je cjeloživotno obrazovanje model uspjeha, rekao je Jakovčić. Poručio je da javni sektor mora podupirati privatni da bi se stvorili preduvjeti za zapošljavanje mladih i daljnji razvoj poduzetništva koje je mnogo puta kruh sa sedam kora.


Tamara Kiršić je rekla da vrijednost cijelog projekta iznosi 88.230 eura, od čega je Europska komisija sufinancirala 88 posto. Istaknula je da je kroz implementaciju projekta Re.Cen.T educirano 15 djelatnika koji rade u lokalnim samoupravama i javnim institucijama te je na taj način osigurana profesionalna pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju u svakom istarskom gradu.


- Projekt je povećao razinu znanja i vještina nezaposlenih u Istri, a više od 600 pripadnika nezaposlenih sudjelovalo je na edukacijama na temu »Uvod u poduzetništvo«, od čega je njih 20-ak pokazalo interes za pokretanje vlastitog posla. Čak 20 visokoobrazovanih žena starijih od 40 godina je prošlo ECDL edukaciju te su im uručeni certifikati, rekla je Kiršić.
Projekt je ponajprije bio namijenjen najugroženijim skupinama na tržištu rada, a riječ je o osobama do 24 godine života i ženama starijim od 40 koje su kroz radionice stekle znanja o radu na računalu, što će im olakšati zapošljavanje. Kako je jučer rečeno, udio nezaposlenih žena od 40. do 54. godine života u Istri iznosi čak 75 posto.


U sklopu projekta izrađena je i web stranica www.re-cen-t.org na kojoj se mogu naći informacije o budućim edukacijama koje će se održavati u istarskim gradovima. Partneri IDA-e bili su Istarska županija, gradovi Poreč i Rovinj, Pulski centar za poduzetništvo i udruga ZUM, dok su na projektu surađivali i pulska područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Umag i Vodnjan.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Grad Labin Socijalni program IDA Re.cen.T HZZ ECDL pismenost društvo obrazovanje Darko Lorencin