Grad Labin potpisnik „Politike Zelenog ureda“

Grad Labin potpisnik „Politike Zelenog ureda“

10.11.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika danas je pred svojim suradnicima, predstavnicima gradskih tvrtki i ustanova te Jelenom Kremenjaš, voditeljicom Zelenog ureda u UNDP-u potpisao dokument  „Politika Zelenog ureda“ čime je simbolički dao prisegu da Grad Labin prihvaća poslovanja na načelima Zelenog ureda u Gradskoj upravi. Za voditeljicu Zelenog ureda imenovana je mr.sc. Manuela Licul Martinčić, a svi zaposlenici Gradske uprave dužni su primjenjivati mjere Zelenog ureda.

 

Potpisivanjem Politike zelenog ureda, uprava grada obvezala se na kontinuirano praćenje potrošnje energije, vode, uredskog materijala i količine nastalog i zbrinutog otpada, kao i na smanjenje potrošnje energije za 5 posto godišnje tijekom sljedećih 5 godina. Zeleni ured podrazumijeva i smanjenje otpada na najmanju moguću mjeru, kao i unaprijeđenje i održavanja sustava recikliranja. Uređivanjem poslovanja na načelima Zelenog ureda Grad Labin bit će primjer prakse za gospodarenje energijom i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, a takve ekološke standarde očekuje i od svojih partnera, dobavljača i korisnika.

 

Naime, Grad Labin opredijelio se za politiku energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije što je potvrdio u travnju 2008. godine pridruživanjem Projektu Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama (SGE) u Republici Hrvatskoj pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH i Programu UN-a za razvoj (UNDP), naglasio je tom prigodom gradonačelnik Tulio Demetlika. Strateško opredjeljenje postizanju visoke učinkovitosti potrošnje energije i zaštite okoliša ima za konačni cilj smanjenje troškova energije, smanjenje emisije stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru, upravljanje troškovima za energiju poboljšanjem ekonomske učinkovitosti, te kontinuirani rad na očuvanju okoliša. 

 

Ujedno je najavljena skora prezentacija rezultata termografskog snimanja javnih zgrada na području Grada Labina sa ciljem evidentiranja mogućnosti smanjenja troškova energije.

Politika Zelenog ureda.pdf482.55 KB

 

zeleni ured zeleno radionica