Grad Labin: Poduzetnicima pola milijuna kuna potpora u samo dva mjeseca!

Grad Labin: Poduzetnicima pola milijuna kuna potpora u samo dva mjeseca!

30.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Za kraj sljedećeg tjedna sazvana je sjednica Povjerenstva za poticanje razvoja poduzetništva Grada Labina na kojoj će biti donijete odluke o dodjeli preostalog iznosa po raspisanom  javnom pozivu za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima.


Naime, nakon ogromnog interesa u prvih mjesec dana nakon otvaranja javnog poziva te prve sjednice Povjerenstva, odobreno je 18 potpora poduzetnicima, a o kvaliteti poziva i mogućnostima koje poduzetnici dobivaju najbolje govori činjenica da interes ne jenjava te je već sazvana i druga sjednica Povjerenstva na kojoj će se dodijeliti sav preostali iznos s obzirom da je pristigao dovoljan broj novih zahtjeva  da se sav osigurani iznos za ovu namjeru i  iskoristi.


Podsjetimo, radi se o pozivu koji je namijenjen poduzetnicima s naglaskom na početnike i deficitarne obrte, a iznosi su ove godine i dodatno „podebljani“. Grad Labin već je prošle godine iznos od 350 tisuća kuna za cjelokupni Poziv podignuo na 500 tisuća kuna te iznos naknada za početnike sa 8000 kn na maksimalnih 15 000 kn.  Ove godine taj je iznos dodatno povećan te sada najveći mogući iznos potpore za početnike iznosi najviše 2.500 EUR (18.836,25 kuna) bez PDV-a po poduzetniku. Na ovaj način nastavlja se dodatno provođenje i poticanje poduzetništva te se osigurava značajno rasterećenje mladim ljudima koji tek kreću u stvaranje vlastitog posla.


Valja istaknuti i kako se iznos potpore za subvencioniranje pripreme prijave na natječaje iz nacionalnih ili EU fondova povećao te iznosi 2.000 EUR (bez PDV-a) po korisniku odnosno do 60% troškova pripreme za prijave po natječaju financiranom iz nacionalnih ili EU projekta. Jednako tako, još jedna zanimljivost je kako od sada za subvenciju konkuriraju i oni poduzetnici koji nemaju prebivalište / sjedište  na području Grada Labina, ali imaju poslovnicu ili izdvojeni pogon na području Grada Labina, a obavljaju deficitarnu djelatnost (postolar, bravar-ključar, urar, krojač, dimnjačar, radio i televizijski servis, tradicijski obrti).


„U nešto malo više od dva mjeseca našim poduzetnicima, mahom početnicima bit će dodijeljen sav osigurani iznos za ovakav vid potpora s obzirom da se pokazao ogroman interes nakon raspisivanja poziva te je dodjela istih pun pogodak, a povratne informacije su odlične. Ovo je samo jedan od načina na koji osluškujemo potrebe lokalnih gospodarstvenika i pokušavamo im olakšati. Upravo je jako gospodarstvo temelj za daljnji razvoj Labina, a potpore, dualni model stipendiranja, sajam poslova, gospodarsko vijeće i svi ostali vidovi direktne suradnje lokalne zajednice i gospodarstvenika čine nas jednim od rijetkih primjera u državi gdje upravo ta sinergija i otvorenost donose rezultate kakve imamo, te labinsko gospodarstvo koje je trenutno na povijesnim razinama i dalje snažno jača.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

grad labin gospodarstvo potpore subvencije poduzetnici