Grad Labin po četvrti put najbolji srednji grad u državi

Grad Labin po četvrti put najbolji srednji grad u državi

2.12.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sinoć je u Opatiji započela konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“, održano svečano proglašenje podjela plaketa te je službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, petu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

Već dobro poznata i cijenjena dodjela gdje se ističu najbolji primjeri i projekti hrvatskih gradova ove je godine uveličana i dolaskom premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te brojnih ministara.

Sinoć su dodijeljene nagrade najboljima u kategorijama – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i Smart i Eco city, a drugu godinu zaredom proglašen je i grad koji je ostvario najveći napredak na polju kvalitete života.

Grad Labin u svojem je petom finalu stigao do četvrte titule najboljeg srednjeg grada u državi po pitanju demografije, mladih i socijalne politike. Nagradu je primio gradonačelnik Valter Glavičić koju mu je uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Gradonačelnik Glavičić ne krijući zadovoljstvo istaknuo je:

„Moram istaknuti kako se iskreno nismo nadali ponovnom osvajanju titule jer je konkurencija u finalu zaista bila jaka te smo svjesni kako na ovom polju činimo mnogo, ali prostora za napredak još uvijek ima. Zahvalan sam svima koji rade na ovim poljima te ovu nagradu posvećujemo svima njima, od onih koji rade u vrtićima, školama, poslovima vezanima za socijalu i svakome onome tko promišlja o demografiji kao najvećem problemu naše države u ovom trenutku. Svjestan sam da je lijepo biti i ekološko nastrojen kao i smart city, ali moramo biti svjesni da je prije trideset godina najveći problem bio rat, nakon toga saniranje ratnih šteta, pa ulazak u EU, a danas je najveći problem naše države upravo demografija. Zato me sve ovo jako veseli jer od početka govorim kako želimo napraviti grad u kojem će naša djeca odgajati svoju djecu. Još uvijek nismo u potpunosti uspjeli u tome, no ova nagrada po četvrti puta zaredom je dokaz da smo dosljedni, uporni, da radimo na tome i da ćemo još raditi. Zato još jedanput, hvala svima.“

Metodologija: Službeni podaci i brojke temelj su izbora za Najbolji grad

 Izbor najboljih hrvatskih gradova kojeg gradonačelnik.hr već petu godinu zaredom provodi u suradnji s Hanza mediom, agencijom Ipsos i Apsolonom prvi je izbor u Hrvatskoj u kojem se temeljem objektivnih i mjerljivih kriterija rangiraju svi hrvatski gradovi. Ovo je izbor u kojem ne presuđuje dobar imidž i PR, čak niti izvrsni projekti i mjere koje su gradovi lansirali posljednjih godina, a kojih je zaista jako puno i kojima pokazuju da se reforme i pozitivne promjene itekako mogu pokrenuti i s lokalne razine, ne čekajući uvijek intervenciju i mjere s državne razine.

Temelj ovog izbora su brojke, službeni i javno dostupni podaci za trogodišnje razdoblje, ove godine to je razdoblje od 2019. do 2021. godine. Uvijek analiziramo trogodišnji period kako bi minimalizirali neuobičajena godišnja odstupanja i oscilacije. Kako bi izbor bio što vjerodostojniji, gradove smo podijelili i nagrade dodjeljujemo u tri kategorije – mali (do 10.000 stanovnika), srednji (10.000-35.000 stanovnika) i veliki gradovi (gradovi sjedišta županija i oni s preko 35.000 stanovnika).

  U pet kategorija – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i najveći napredak, nagrade dodjeljujemo temeljem proračunskih i javno dostupnih službenih podataka. Uz to, temeljem prijava samih gradova stručni žiri bira najbolje na području zaštite okoliša i pametnog upravljanja – Eco i Smart City gradove, istaknuli su s portala gradonačelnik.hr.


Foto: gradonačelnik.hrgrad labin najbolji srednji grad priznanje valter glavičić