Grad Labin partner svojim gospodarstvenicima

Grad Labin partner svojim gospodarstvenicima

25.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić susreo se danas s predstavnicima Udruge Glas poduzetnika, predvođene Kristianom Korunićem, voditeljem regionalnog ureda Udruge za Istru.  Sastanku su se pridružili i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada te gradski pročelnik za gospodarstvo i EU projekte Alek Dragojević.

Uz Kristiana Korunića, sastanku su prisustvovali Robert Trošt te labinski poduzetnici Tajana Griparić i Alen Vozila.

Sastanak je inicirala Udruga Glas poduzetnika, kako bi predstavnicima Grada predstavila svoj rad te aktivnosti na  daljnjem poticanju i afirmaciji poduzetništva u Labinu. Istaknuli su kako je glavni cilj Udruge zastupanje interesa poduzetnika te ostvarivanje još bolje  komunikacije poduzetnika sa jedinicama lokalne samouprave. Izdvojili su Istarsku županiju koja se ističe među drugim hrvatskim regijama po pitanju poduzetničke klime  te su pohvalili trud i angažman gradske uprave Labina, koja je pokrenula više programa i inicijativa kako bi olakšala rad poduzetnicima.

Godina za nama, bila je godina prepuna izazova ali i godina u kojoj je bilo potrebno istovremeno reagirati i mudro i brzo. Kao nikada prije, kriza izazivana koranavirusom i posljedično epidemiološke mjere Stožera Civilne zaštite pogodile su gospodarstvenike. Grad Labin spremno je reagirao i stao uz svoje gospodarstvo potporama koje su bile promptne i konkretne a sve sa ciljem očuvanja radnih mjesta.

Bilo je tu nekoliko setova potpora  kojima je gradska uprava pomogla lokalnim poduzetnicima,  od oslobađanja plaćanja najma za gradske prostore dokle god su mjere zabrane poslovanja na snazi, kao i oslobađanje plaćanja komunalne naknade za sve one poduzetnike koje su ove mjere zabrane ili ograničenja rada zahvatile, pa do potpora za nabavu dezinfekcijskih sredstava, potpora korisnicima javnih površina na području grada Labina, jednokratnih potpora ugostiteljima za sufinanciranje nabave grijalica za terase.

„U ovoj se krizi jasno iskazala uloga lokalne samouprave kao partnera i prijatelja gospodarstvu u nevolji. Ukupno smo tijekom 2020. -te godine  izdvojili više od 1,1 milijun kuna“, dodao je gradonačelnik Glavičić.

Nedavno je objavljen i novi Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija Grada Labina za 2021. godinu koji ove godine, uz već labinskim gospodarstvenicima dobro poznate potpore za početnike, subvencioniranje nabave opreme i inventara i subvencioniranja digitalizacije poslovnih procesa, donosi i jedan novitet, subvencioniranje organizacije IT konferencija što dokazuje kako Grad Labin nastavlja s poticanjem modernih tehnologija, razvijanjem IT sektora te visoko obrazovane radne snage. Za ove četiri mjere potpora i subvencija osigurano je 350.000 kuna. Osim ove četiri mjere potpora poduzetnicima, na snazi su i donesene odluke kojima Grad nastavlja s oslobađanjem plaćanja najma gradskih prostora i komunalne naknade za sve one koji su obuhvaćeni mjerom zabrane ili ograničenja rada.

„Labinska uspješna priča je i naša Poduzetnička zona Vinež koja nosi prestižni epitet jedne od tri najuspješnijih u Hrvatskoj a u kojoj danas posluje šest tvrtki sa međunarodnim tržištem te zapošljava više od 700 radnika. U tijeku su pripreme za izgradnju još jedne nove tvornice koja će imati potrebe za dodatnih 100 radnika. Raduje nas što je naša Poduzetnička zona prepoznata kao visoko opremljena i geostrateški atraktivna ali više od svega ponosim se što su investitori u gradskoj upravi prepoznali odgovornog, ozbiljnog i profesionalnog partnera“, zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić.

gospodarstvo tatjana griparić robert trošt alen vozila