Grad Labin mjesečno troši 5.000,00 kn za mobilne usluge za 22 računa

Grad Labin mjesečno troši 5.000,00 kn za mobilne usluge za 22 računa

6.10.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Nakon što je Vlada  odlučila napraviti mali odmak  od "stezanja remena", dakako na vlastitoj koži, te je saborskim zastupnicima odlučila  dodijeliti nove pametne telefone osjetljive na dodir s prilično visokom tarifom, provjerili smo kakva je situacija u istarskim gradovima, odnosno gradskim upravama.

Očekivano, Pula kao najveći grad i najviše troši na mobilne usluge, te za 164 broja uključena u HT VPN tarifu mjesečno izdvaja oko 15 tisuća kuna s uključenim PDVom. VPN brojevima raspolaže cjelokupna gradska uprava, uključujući predsjednike mjesnih odbora, spasioce na plažama te kontakt policajce.

 

Poreč plaća polovicu, drugu djelatnici

 

- Želimo naglasiti kako su u ovom segmentu poslovanja značajne uštede postignute objedinjenom javnom nabavom. Od 2007. do 2009. ušteđeno je 1.355.907,26 kuna s PDVom, a za razdoblje od 2011. do 2015. predviđena je ušteda od čak 2.611.439,00 kn., stoji u odgovoru iz Grada Pule.

Grad Vodnjan za usluge mobilnog operatera odabrao je VIPnet, kojem za 39 brojeva uklju-čenih u "VPN tarifu po mjeri" mjesečno plaća 3.687 kuna, što je u prosjeku 95 kuna po broju. VIP-ove usluge odabrao je i Poreč koji koristi 48 umreženih mobilnih brojeva. Interesantno, u odgovoru porečke glasnogovornice spominje se mjesečna potrošnja od deset tisuća kuna, od koje polovicu plaća grad Poreč, a polovicu djelatnici koji prekoračuju zadane limite. Obzirom da je riječ o dvostruko većem iznosu za uporabu službenih mobilnih telefona, pitamo se jeli riječ o preniskom limitu, ili pak korisnici previše poslovno pričaju? U svakom slučaju, Grad za svaki broj mjesečno izdvoji u prosjeku 104 kune.

 

Grad Rovinj svojim je djelatnicima limitirao potrošnju ovisno o prirodi posla od 100 do 300 kuna. U HT-ove VPN plus tarife 50 i 100 uključili su 35 brojeva, od čega su dva Gateway broja na centrali instalirana kako bi se smanjio tro-šak potrošnje fiksnih telefona prema mobilnoj mreži. Mjesečno izdvajaju 4.407 kuna, odnosno 126 kuna prosječno po VPN broju. Čak 177 kuna mjesečno izdvaja Novigrad za svaki od svojih 13 službenih brojeva uključenih u zajedničku HT VPN flex L i M pretplatu. Ukupno dakle izdvajaju oko 2.300 kuna mjesečno.

 

Grad Umag pak uključio je 53 broja u HT-ovu VPN plus tarifu 100 i mjesečno troši 4.097 kuna (račun za travanj). Prema ovim podacima, prosječno svaki korisnik mjeseč-no potroši 77 kuna.Najraskošnija, da ne kažemo najrastrošnija u smislu mobilne komunikacije je gradska uprava Buja, koja za 14 brojeva umreženih u VIP-ovu VPN tarifu mjeseč-no plaća od 3.343 do 3.710 kuna, što u "najskupljem mjesecu" iznosi 265 kuna po broju.

- U gradskom pravilniku o korištenju mobilnih telefona uređeno je da gradonačelnik i njegovi zamjenici mjesečno mogu potrošiti do 710 kuna, a ostali službenici do 310, stoji u odgovoru bujske službe za informiranje. Umrežavanje radi besplatnih razgovora Buzet koristi VIP-ove usluge za 24 broja, odnosno 87, budući da su zbog besplatnih međusobnih razgovora, sve gradske institucije uključene u zajednički VPN. Mjeseč-no na mobilno telefoniranje gradske uprave troši do 3.500 kuna na usluge mjesečnog telefoniranja gradske uprave, odnosno 146 kuna po broju.

- Ugovori za tarifne modele su uglavnom sklopljeni s popustom od 50 posto. Napominjemo da smo trenutno u procesu revizije mobilnih tarifa, što će rezultirati njihovom promjenom, te su u tu svrhu prikupljene i određene ponude, stoji u odgovoru Grada.

Pazin je u svoju VIP-ovu VPN pretplatu uključio 30 pretplatničkih linija od čega 17 brojeva koriste službenici gradske uprave, jedan broj koristi voditeljica Savjetovališta za brak i obitelj, devet mobilnih brojeva koriste voditelj i ostali zaposlenici na programu Dnevni boravak i pomoć u kući te

Zapovjednik policije i dva kontakt policajca. Ukupno mjesečno izdvajaju 4.923,90 kuna.

 

Deset brojeva manje koristi Labin, no mjesečno u prosjeku troši oko pet tisuća kuna za HT-ove VPN Plus 50/150/300 tarife. Dodatno, dva broja namijenjena su gradskoj centrali što ako podijelimo od ukupnog iznosa, prosječno po broju iznosi 227 kuna.

 

Istarski gradonačelnici vole pametne telefone

 

Čelnicima istarskih gradova nisu potrebni pametni telefoni jer oni ih već imaju, premda nisu rastrošni po tom pitanju. Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, koristi stariju generaciju iPhonea kupljenu za kunu, dok čelnik Pazina ima najnoviji Appleov smartphone s 32 gb prostora. Edi

Andreašić iz Buja također koristi iPhone, kao i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Popularni su i HTC-ovi "smartphonei". Klaudio Vitasović iz Vodnjana koristi "sensation", isti model služi i labinskom čelniku Tuliu Demetliki, dok je model "desire" odabrao novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Za pametne telefone korejskog Samsunga odlučili su se gradonačelnici Poreča i Rovinja. Boris Miletić koristi Sony Ericsson P1.

 

 Napisao Krešimir TADIJIĆ

 

 

potrošnja uprava mobiteli komunikacija