Grad Labin isplatio 800.000 kuna odštete Riječaninu koji je pao niz kamene stepenice. DOGOVORENO ŠTO ĆE DALJE PODUZETI PO TOM PITANJU

Grad Labin isplatio 800.000 kuna odštete Riječaninu koji je pao niz kamene stepenice. DOGOVORENO ŠTO ĆE DALJE PODUZETI PO TOM PITANJU

19.3.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na uvijek zanimljivom aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća nezavisnu vijećnicu Tanju Pejić zanimalo je iz kojih su se proračunskih prihoda osigurala sredstva u iznosu od 800 tisuća kuna za isplatu odštete Riječaninu po odluci Županijskog suda u Splitu te je li isplata izvršena jednokratno iz gradskog proračuna ili u ratama.

Podsjetimo, Riječanin se ozlijedio 2007. kada je pao niza kamene stepenice u Labinu. Bio je zaposlenik kompanije u stranom vlasništvu te zbog ozlijede nije bio u mogućnosti vratiti se na posao. Iz tog razloga, nadležni sud mu je, osim naknade od 66.750 kuna, odredio i naknadu od 271.245,90 kuna. Na koncu, kad su pribrojene zatezne kamate te troškovi suda, ukupna je naknada iznosila 800 tisuća kuna.


Žalba Vrhovnom sudu RH

Pejić je ponovila da je odšteta mogla biti isplaćena nagodbom od 200.000 kuna, kako je predlagao tužitelj, iako je sada suvišno raspravljati o tome s obzirom da se pitanje odgovornosti pod obvezno baca pod tepih. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela za proračun i financije Marija Kadoić Balaško, odgovorila je da je, s obzirom da je presuda bila pravomoćna, bilo potrebno isplatiti naknadu u cijelosti, što je Grad Labin i učinio te je 200 tisuća kuna isplaćeno iz osiguranja, putem police opće odgovornosti Grada Labina i to je maksimalni iznos po polici. Preostalih 600 tisuća kuna plaćeno je iz općih prihoda Grada Labina.


Vijećnica Nevina Miškulin je u sklopu svog izlaganja otkrila da se Grad Labin sprema uputiti Vrhovnom sudu RH zahtjev za reviziju sudskog postupka, što je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada: - Parnični postupak je započeo 2007. godine. U jednom trenutku, u prvostupanjskom postupku, donesena je presuda koja je išla u korist Grada Labina. Nakon toga se tužitelj žalio drugostupanjskom sudu te je sud vratio predmet na ponovljeni postupak, rađeno je novo vještačenje, koje je, ovoga puta išlo u potpunosti protiv Grada Labina. Na temelju toga je donesena prvostupanjska presuda u ponovljenom postupku. Grad Labin se žalio na tu presudu, ali je i drugostupanjski sud donio pravomoćnu presudu protiv Grada Labina. Grad Labin je morao isplatiti cjelokupni iznos. Preostaje nam još jedno sredstvo, izvanredni pravni lijek koji se zove revizija, i to ćemo iskoristiti. Još nije prošao zakonski rok za podnošenje revizije, koja se već piše, i u idućih par dana bit će podnesena Vrhovnom sudu, rekla je Mohorović Čekada.


Dan Labinštine 2. ožujka


SDP-ov vijećnik Valdi Gobo predložio je da 2. ožujak, koji se nekada slavio kao Dan rudara i Dan Općine Labin, postane Dan Grada Labina koji se sada slavi 17. kolovoza, u znak sjećanja na davnu 1341. godinu kada je usvojen prvi gradski statut Labina. Gradonačelnik Valter Glavičić smatra da Grad Labin ne može imati ekskluzivno pravo na rudarsku tradiciju, jer je taj datum simbolički vezan za čitavu bivšu općinu Labin pa je predložio da 2. ožujak postane Dan Labinštine.


- Obljetnica Labinske republike je zajednički događaj čitave Labinštine. To je događaj koji nas povezuje i stoga odluku o proglašenju svečanim danom ne može donijeti samo Gradsko vijeće Labina, bez sudjelovanja općinskih vijeća Raše, Sv. Nedelje, Kršana i Pićna. To mora biti Dan Labinštine, rekao je Glavičić.


OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU


Branko Biočić


odšteta gradsko vijeće tanja pejić