Gračišće je spremno za 9. Smotru vina središnje Istre

Gračišće je spremno za 9. Smotru vina središnje Istre

19.4.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Gračišće je spremno za 9. Smotru vina središnje Istre koja će se tradicionalno održati na Uskrsni ponedjeljak, 25. travnja. Očekuje se, kao i proteklih godina, tisuće posjetitelja koji će u 15 konoba u starogradskoj jezgri Gračišća moći uživati u biranim vinima i delicijama 15 ugostitelja. Uz ostale u Gračišće stiže i Udruga proizvođača istarskog pršuta te Riječani s ''morskom'' gastro ponudom. Čaše za degustaciju prodavat će se po cijeni od 50 kuna ispod Lođe i kod marketa Dione.

U konobe se neće moći ući bez čaše i ''torbice za čašu'' što je novost ovogodišnje Smotre. Prema riječima načelnika Ivana Mijandrušića time se želi izaći u susret ljubiteljima vina koji dolaze radi degustacije, a Gračišće iz godine u godinu radi i na organizaciji parkinga kako bi se umanjile gužve. Ove godine na ruku organizatorima ide i vremenska prognoza - vrijeme bi trebalo biti sunčano uz moguću manju naoblaku i temperaturu u središnjoj Istri od 22 stupnja.

- Sama manifestacija je koncipirana na degustaciji i poboljšanju kvalitete vina. Cilj je da se proba što više uzoraka i da posjetitelji mogu obići sve konobe, naglasio je Mijandrušić.

Program 9. Smotre vina središnje Istre počinje u 10 sati svečanim otvaranjem ispod “volte”, glavnog ulaza u Gračišće. Glazbeno zabavni program uz narodne svirače kreće od 15 sati, a svečana podjela odličja nagrađenim vinarima planirana je u 16 sati na glavnom trgu. Konobe se zatvaraju u 19 sati, a koncert Gustafa počinje u 21 sat na igralištu pored škole.

Organizator manifestacije je Općina Gračišće uz pokroviteljstvo Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Izabrana su i najbolja vina ovogodišnje smotre. Komisija za senzorno ocjenjivanje vina Instituta za poljoprivredu i vinarstvo u Poreču obradila je 227 uzoraka vina od kojih je 27 ocijenjeno zlatnom medaljom. Sedamdeset vina ocijenjeno je srebrnom medaljom, 42 brončanom, dok će 29 vina dobiti počasna priznanja.

 

gračišće smotra vina središnje istre smotra vina vino degustacija