Gospodarsko vijeće Grada Labina o uvođenju poreza na nekretnine

Gospodarsko vijeće Grada Labina o uvođenju poreza na nekretnine

28.7.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prostorijama gradske uprave održana je sjednica Gospodarskog vijeća Grada Labina. Sama tema današnje sjednice bilo je uvođenje poreza na nekretnine.

Prisutni članovi Gospodarskog vijeća Kristian Krpan, Sandi Sinožić, Alan Šišinački, Dorijan Rajković, Silvano Vlačić, Antonio Mohorović i Zoran Rajković upoznati su sa detaljima oko uvođenja poreza na nekretnine prezentacijom koju je na tu temu održao pročelnik upravnog odjela  za komunalne djelatnosti Donald Blašković.

Dana 1. siječnja 2017. godine na snagu je stupio  Zakon o lokalnim porezima (Narodne novine broj 115/16.), kojim se u porezni sustav Republike Hrvatske uvodi porez na nekretnine, a ukida se komunalna naknada propisana Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Porez na nekretnine utvrđuju i naplaćuju jedinice lokalne samouprave na području kojih se nekretnina nalazi i prihod je te jedinice lokalne samouprave. Stoga, jedinice lokalne samouprave obvezne su tijekom 2017. godine ustrojiti i voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i  obveznicima plaćanja poreza na nekretnine. 

Rješenje o porezu na nekretnine donosi se do 31. ožujka za tekuću kalendarsku godinu prema stanju nekretnine i poreznog obveznika na dan 1. siječnja tekuće godine. Takvo rješenje je na snazi dok ne nastane promjena koja je od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze.

Jedinice lokalne samouprave obavezne su donijeti Odluku za potrebe plaćanja poreza na nekretnine najkasnije do 30. studenoga 2017. godine.

Svi prisutni složili su se kako je Grad Labin spreman za uvođenje poreza na nekretnine, te je nadležni odjel pravovremeno krenuo sa obavještavanjem građana o načinu utvrđivanja visine naplate poreza.

Sukladno zaključcima sa prošle sjednice Gospodarskog vijeća razgovaralo se i o izradi Akcijskog plana zapošljavanja, te će na slijedećoj sjednici Gospodarskog vijeća koja je planirana za rujan biti prezentirane preliminarne aktivnosti te sljedeći koraci u izradi istog.

 

 

porez nekretnine porez na nekretnine gospodarsko vijeće