GODINU DANA PRODUKCIJE O ISTARSKOM SPORTU Biočić: Otvorili smo vrata malim klubovima i sportovima

GODINU DANA PRODUKCIJE O ISTARSKOM SPORTU Biočić: Otvorili smo vrata malim klubovima i sportovima

18.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Ove godine na Sportskoj televiziji, zahvaljujući financiranju Saveza sportova Istarske županije, jednom mjesečno emitirana je emisija o sportu u Istarskoj županiji, koju je vodio, novinar i urednik, ujedno i suradnik Glasa Istre, Branko Biočić, uz snimatelja Bojana Prusca. Posljednja emisija bit će emitirana tako 22. prosinca u 10 sati, a reprize su predviđene za utorak 24. prosinca u 19 sati te petak 27. prosinca u 8 sati. U posljednjoj emisiji obrađeni su Boksački klub Pula, Streljački klub Gusar iz Novigrada, Atletski klub za osobe s invaliditetom Spektar i reportaža o regati Sveti Nikola.

Odradili 50-ak reportaža


Inače, Biočić je medijski djelatnik s višegodišnjim iskustvom u elektronskim medijima koji je nastavio raditi unatoč umirovljenju i iskoristio svoja znanja i vještine za daljnju kvalitetnu promidžbu istarskog sporta, u ovom slučaju na specijaliziranoj sportskoj televiziji.

- Cilj je bio dati naglasak i promovirati male klubove i neke pomalo zanemarene sportove koji se rjeđe pojavljuju u medijima. U godini dana obradili smo tako gotovo 50-ak klubova i događaja. Također, naglasak je bio i na različitim razinama igrača, od boćarskog kluba Juricani - Umag do olimpijca Giovannija Cernogorza. Bili smo u svakom istarskom gradu i općini, surađivali i sa školskim sportskim savezom i snimali školska prvenstva u raznim sportovima. Sa zadovoljstvom mogu reći da je emisija bila dosta gledana. Svi prilozi mogu se vidjeti na youtubu pod "istarski sport", kaže nam Biočić.

Posebnu su suradnju ostvarili, kaže, i s Hrvatskim savezom za daljinsko plivanje gdje su odradili brojne plivačke maratone putujući od Fažane, Rovinja, Poreča, Rijeke, Omiša, Crikvenice, Selca do Hvara. Upravo su na Hvaru imali priliku snimati jedinstvenu reportažu o Faros maratonu koji se neprekidno održava već 44 godine i njegovom idejnom začetniku Vicku Šoljanu, pioniru natjecanja u daljinskom plivanju u Hrvatskoj.

Priznanje Faros maratonu

Taj je sportski dokumentarni film pod nazivom "Faros maraton i njegov otac Vicko Šoljan" nedavno ušao i u program Međunarodnog festivala sportskog dokumentarnog filma koji se održavao od 5. do 8. prosinca u Sarajevu.

- U listopadu smo Bojan Prusac i ja nekoliko dana boravili na Hvaru i snimali taj dokumentarni film o Faros maratonu u daljinskom plivanju na 16 kilometara koji se već 44 godine održava u Starom gradu kao vrhunska, u svijetu poznata sportska manifestacija koja je zajedno sa svojim utemeljiteljem Vickom Šoljanom ušla i u Kuću slavnih vodenih sportova na Floridi. Faros maraton održava se od 1976. godine, a nije prekidan ni za vrijeme Domovinskog rata, ni 1991. za vrijeme blokade hrvatskog zračnog prostora. Dokumentarac ima 55 minute, premijerno je prikazan 15. studenog i dosad je emitiran već pet, šest puta, a zadnji put je emitiran u Sarajevu u konkurenciji festivala, rekao nam je nadalje Biočić.

Trenutno pregovaraju i o nastavku suradnje sa Sportskom televizijom u 2020. godini, a posebnu suradnju nastoje realizirati i s porečkim Plivačkim klubom "Delfin" i snimiti dokumentarac po uzoru na ovaj hvarski, jer je porečki klub ove godine obilježio 28 godišnjicu postojanja i rada. Priča je privremeno zapela na financijama, ali će se i to nastojati premostiti.

- Pozivam klubove i sportska društva koji žele ispričati svoj rad, važne rezultate i uspjehe da nam se jave, jer, slobodno mogu reći, otvorili smo vrata malim klubovima i sportovima, rezimirao je Biočić.


Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

branko biočić sport produkcija reportaža