Globalna kriza u trgovinama na malo: Građanima pada standard, pa manje kupuju

Globalna kriza u trgovinama na malo: Građanima pada standard, pa manje kupuju

14.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog globalne financijske krize i sve praznijih džepova građana Hrvatska bilježi pad prometa trgovine na malo. Kako, naime, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u kolovozu zabilježio nominalni i realni pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini - na mjesečnoj razini, u odnosu na srpanj ove godine, promet od trgovine na malo nominalno je smanjen za 6,1, a realno za 5,5 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, zabilježen realni pad za čak 7,8 posto.


Kolovoz je tako drugi mjesec zaredom u kojem se bilježi realni pad prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, a podaci Zavoda za statistiku pokazuju i da su cijene u trgovini na malo u kolovozu u odnosu srpanj bile niže za 0,6 posto, dok su prema istom mjesecu prošle godine bile više za, također, 7,8 posto. Značajan pad prometa od trgovine na malo na godišnjoj se razini bilježi, primjerice, u prodaji motornih vozila, za 23,3 posto, prodaji voća i povrća, za 12,8 posto, namještaja, za 11,1 posto.


Prema podacima Europskog ureda za statistiku, trgovina na malo u eurozoni u kolovozu je na godišnjoj razini pala pak za 1,8 posto, jer povjerenje potrošača pada zbog očekivanja da će gospodarstvo nastaviti usporavati unatoč padu cijena nafte.
- Ovi podaci svakako svjedoče o stvarnom padu standarda građana, jer je i njihovo zaduživanje u jednom trenutku moralo dosegnuti plafon. Što se trgovaca tiče, upravo je zbog pada prometa počela stvarna podjela na trgovce s nekom perspektivom, i na one bez nje. Mnogi će od njih stvarno morati »nestati« iz posla, komentar je predsjednika Ceha trgovaca Borisa Vukelića.

B. MRVOŠ PAVIĆ

globalna kriza ekonomija kupovina standard cijene kupovina