Glazbene priče iz Češke i Argentine

Glazbene priče iz Češke i Argentine

5.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U labinskoj župnoj crkvi Rođenja Marijina, u srijedu je održan drugi u nizu koncerata Klasičnog ljeta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin. "Glazbene priče iz Češke i Argentine", kako je naslovljen ovaj koncert, svojim su vrsnim muziciranjem ispričali Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana u Labinu, pijanistica i profesorica kolegija Klavir na Muzičkoj akademiji u Puli, Edi Šiljak, perspektivni mladi violinist i učitelj labinske Umjetničke škole i Hilda Szécsényi, profesorica violončela i komorne glazbe u Glazbenoj školi Ferenc Liszt u Baji te na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.      


Ovaj trio u međunarodnom sastavu nastao je slučajnim susretom na novosadskoj Akademiji tijekom prijemnog ispita za doktorski studij. Zajedničko sviranje, koncerti i susreti još su više produbili i povezali suradnju prijateljskih gradova Labina i Baje, a intepretacija zanimljivog programa koncerta svedenog pod nazivnik "češka i argentinska glazba" pokazao je još jedan primjer kako se glazbenici iz različitih zemalja, možda i različitih stilskih preferencija, mogu čarobno sjediniti u glazbi.


Pomno odabravši zvučna skladateljska imena, Antonín Dvořák i Astor Piazzola, različitih glazbenih razdoblja i stilskih usmjerenja, izvođači su ostavili sebi prostora za prozračnu i neopterećujuću svježinu u izvedbi te postizanje visokih dometa komornog muziciranja. Dvořákov Klavirski trio br. 4, op. 90, poznat i kao „Dumky“, jedno je od njegovih najpoznatijih djela te u isto vrijeme i primjer skladbe za komorni sastav izrazito visoke individuacije u odnosu na konkreciju klasične norme, tj. neuobičajenog broja stavaka i njihovu formalnu strukturu u odnosu na uobičajenu praksu. Sastoji se, naime, od šest slobodnih stavaka koji predstavljaju šest priča, poput kakvih fantazija, u kojima se osjeća slavenski duh, isprepleten brojnim emocijama, od snage do nježnosti, od tuge do razigranosti. S druge strane, Piazzolina Četiri godišnja doba Buenos Airesa, jedan su od najsloženijih primjera novoga tango stila, isprepletena latino ritmovima i melodijama, obogaćenih klasičnim i jazz elementima, s aluzijom na Vivaldijev istoimeni ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar. Pregršt heterogenog glazbenog materijala omogućila je i veće interpretacijske nijanse, koje je trio u sastavu Melita Lasek Satterwhite (klavir), Edi Šiljak (violina) i Hilda Szécsényi (violončelo), zasnovao na vlastitom sviralačkom užitku, entuzijazmu, usklađenosti i iskrenosti u tehnički korektnom i preciznom sviranju dobre glazbe, što je publika znala nagraditi gromoglasnim pljeskom, pozvavši izvođače na zasluženi bis. (Branko BIOČIĆ)
melita lasek sutterwhite koncert klasično ljetno pou labin crkva rođenja blažene djevice marije