Glazbena vila Elis Lovrić oduševila na otvorenju Pulskog filmskog festivala i otpjevala čak tri himne!

Glazbena vila Elis Lovrić oduševila na otvorenju Pulskog filmskog festivala i otpjevala čak tri himne!

17.7.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Prvi put u povijesti, na svoj 70. rođendan, Pula Film Festival ima svoju himnu koja je na samoj ceremoniji otvorenja premijerno izvedena u rasprodanoj Areni i popraćena gromoglasnim pljeskom publike.

Riječ je o pjesmi “Film pod zvijezdama” koja nosi autorski potpis i izvedbu istarske vile umjetnosti – kantautorice, redateljice i glumice Elis Lovrić. Aranžman potpisuju sama autorica, Mate Anić i Matej Zec, a u studijskoj snimci je sudjelovao i gudački kvartet Delta.

Ne tako davne 2012. godine, Elis Lovrić izvela je s gitarom originalnu izvedbu himne “Lijepa naša domovino” na otvaranju 59. Pulskog filmskog festivala pred prepunom pulskom Arenom. Još od tog perioda postoji ideja o jednoj posebnoj instrumentalnoj i režijskoj nadogradnji što je dovelo do stvaranja jedinstvene autorske himne festivala.

“U jednom neformalnom razgovoru izrodila se ideja o ostvarivanju dugogodišnje želje ravnateljice Festivala – kreiranju autorske himne ovog prestižnog filmskog događanja” otkriva Elis Lovrić koja Pulski filmski festival prati od svog djetinjstva.

Tako u jednom dahu nastaje “Film pod zvijezdama”, pjesma inspirirana životom na platnu, srcem na klatnu, ljudima s ekrana i tim specifičnim okruženjem pulske Arene koje donosi iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama, a koja je odabrana kao službena himna jubilarnog 70. izdanja Festivala.

“Pjesmu sam pisala iz tri perspektive, iz tri srca, pisala sam je iz perspektive sebe kao djeteta koje uzbuđeno kreće ka Areni, ulazi u kino svojih snova i čeka početak filma, zatim iz perspektive srca glumice, redateljice i izvođačice koja s platna gleda u svoju publiku i obraća joj se te iz perspektive publike koja se poistovjećuje s likovima iz filma. Svima trima srce lupa od uzbuđenja pri pomisli na film i to još film pod zvijezdama”.

Osim festivalske himne, Elis je izvela hrvatsku i istarsku himnu na jedinstven, poseban i originalan način kakav samo priliči ovoj istarskoj, glazbenoj vili. Također, prvi puta u povijesti, himne su se u pulskoj Areni izvele u pratnji marimbe, tog rijetkog instrumenta kojeg je Elis izabrala za svoj aranžman. Marimbistica je bila sjajna Anita Primorac, magistra udaraljki iz Rijeke. Glazbenice su ostvarile takvu sinergiju da već imaju dogovorene zajedničke koncerte od kojih prvi krajem mjeseca u Kopru.

Cijeli tekst ovdjeZGexpress.net

elis lovrić pff pula film festival