"Giuseppini Martinuzzi u čast" - Izložba povodom 178. obljetnice rođenja

"Giuseppini Martinuzzi u čast" - Izložba povodom 178. obljetnice rođenja

11.2.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U mjesecu veljači prisjećamo se velike labinske revolucionarke, učiteljice i pjesnikinje Giuseppine Martinuzzi. Sto sedamdeset i osmu godišnjicu rođenja naše istaknute sugrađanke Grad Labin i Gradska knjižnica obilježavaju u suradnji s Narodnim muzejom prigodnom izložbom originalnih djela iz fundusa Muzeja te knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Labin.


Giuseppina Martinuzzi je 1897. godine oporučno ostavila gradu Labinu svoju knjižničnu i arhivsku građu, kao i namještaj koji se nalazio u njenom uredu. Navedena građa u Labin je dospjela 1921. godine, ali je nakon Drugog svjetskog rata dvadesetak svezaka gradiva izdvojeno i smješteno u Sveučilišnu knjižnicu u Rijeci. Odlukom Ministarstva kulture gradivo je 2019. godine vraćeno Labinu te smješteno u Narodni muzej.


U Gradskoj knjižnici Labin izložen je tek dio bogate Giuseppinine ostavštine, a od osobite su važnosti „Mnemoničke tablice“, didaktički priručnik za lakše pamćenje gradiva; književno-politički časopis „Pro Patria“ koji je osnovala i uređivala, te spomenar koji su joj posvetili njeni učenici povodom odlaska u mirovinu.


Izložbu „Giuseppini Martinuzzi u čast“ možete pogledati do 25. veljače u Knjižnici.


Prisjetimo se značaja naše sugrađanke koja je ostavila neizbrisiv trag u labinskoj povijesti!


Gradska knjižnica Labin

giuseppina martinuzzi izložba kultura gradska knjižnica labin