Gastro manifestacija odlazi u povijest: Nema kvarnerskog škampa, nema ni rabačkog Festivala

Gastro manifestacija odlazi u povijest: Nema kvarnerskog škampa, nema ni rabačkog Festivala

16.1.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Festivala kvarnerskog škampa, odlično prihvaćene manifestacije, više neće biti jer je škampa sve manje i sve se teže nabavlja, a umjesto toga na početku i na kraju ljeta 2024. godine u Rapcu će biti organizirane dvije ribarske fešte prilagođene ribi koju je u to doba lakše nabaviti, rekla je sjednici Skupštine TZG-a Labin direktorica Astrid Glavičić, predstavljajući program rada za ovu godinu.

Novosti su i Rockabily night u Rapcu i vođeni turistički razgled Rapca dok ostale manifestacije ostaju iste kao i ove godine. Šteta za jedinstvenu i atraktivnu manifestaciju, jer ribarsku feštu ima gotovo svako malo veće mjesto na moru od Savudrije do Dubrovnika a na Labinštini Trget i Plomin Luka.

Na kvarnerske škampe u Rabac su masovno dolazili ne samo Labinjani, Rapčani i turisti, nego i stanovnici s obje strane Učke, Slovenci i Talijani jer se ova ukusna morska delicijia kojom obiluje Kvarnerski zaljev, za razliku od restorana, mogla povoljno kušati u raznim kombinacijama. Pokazali su to i dugački redovi ovoga ljeta u kojima se čekala porcija škampa na žaru ili u buzari s palentom, kao i salata od folpi uz čašu vrhunskoga vina lokalnih vinara.

A sve je krenulo 21. svibnja 2016. godine kada je prvi put uspješno održana ova gastro manifestacija na rivi u Rapcu kao promidžbeni događaj zaposlenika, članova i volontera LAGUR-a »Alba« uz potporu TZG-a Labin s ciljem promocije ovog ribarstvenog područja prepoznatljivog ribarskog proizvoda područja – kvarnerskog škampa. Kvarnerske delicije pripremali su tada restorani Velo Kafe, Kvarner, Miramare i Nostromo, hotelska kuća Valamar, te učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina, smjera kuhari. Moglo kušati razne delicije poput rižota sa škampima, palente u buzaru od škampa, bruschette, škampa na žaru, krem juhe od škampa, njoke s tikvicama i škampima, salate te ostale delicije u čijoj se pripremi koristio isključivo kvarnerski škamp kojega su ulovili lokalni ribari, članovi Lokalne akcijske grupe u ribarstvu »Alba«.

Festival je iz godine u godinu rastao, a začinili su ga i koncerti glazbenih zvijezda poput Natali Dizdar, TBF-a, Mangroove itd. Nitko od mnogobrojnih posjetitelja nije te nedjelje, 28. svibnja 2023., osim možda organizatora, znao da je to posljednji ples ove kvalitetne i atraktivne gastro manifestacije na rabačkoj rivi. Ulovljeno je gotovo 300 kilogram škampa i sto kilograma sipa, Restoran Tri murce iz Vozilića i Obrt za ugostiteljstvo Mika pripremali su rižoto sa škampima, palenta u buzari od škampa, domaću tjestenina sa škampima, razne salate od folpi, sipe i ostalih riba te školjki iz našeg mora. Gosti kuhari bili su Hrvoje Hrvatin i Toni Dragičević koji su održati i edukativnu kulinarsku radionicu na temelju recepata iz edukativne knjižice o kvarnerskom škampu koja se izradila posebno za ovu prigodu.

Projekt Festival kvarnerskog škampa ove godine prijavljen na natječaj FLAG-a Alba iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu, nositelj projekta bila je Turistička zajednica grada Labina, a ovaj događaj sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Zato je prava šteta da ga više neće biti jer je to na ovim prostorima bio jedinstven i originalan događaj koji je odmarao dvije godine samo zbog korone.

Na Jadranu i njegovom priobalju ljeti ima mnogo fešti koje koje sliče jedna drugoj, ali ono što su za Novigrad kapesante, za Ston oštrige ili za Livade tartufi, za Rabac je počeo biti Festival kvarnerskog škampa koji je doživio samo pet izdanja. Možda to nije in memoriam ovoj gastro manifestaciji već samo privremeni oproštaj.

Branko Biočić

festival kvarnerskog škampa rabac astrid glavičić kvarnerski škampi gašenje manifestacije tz grada labina