Gastro-bike tour „Terra Albona“ slavi 5. rođendan

Gastro-bike tour „Terra Albona“ slavi 5. rođendan

20.9.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Sport

Jesenski gastro-bike tour „Terra Albona“ održat će se ove nedjelje 22. rujna. Ove godine održava se 5. godinu zaredom. Ideja o projektu, gastro-biciklističkoj manifestaciji rodila se 2015. godine prilikom organizacije aktivnosti za Europski tjedan mobilnosti. Prva Terra Albona održana je 19. rujna 2015. godine sa svega 30-ak lokalnih entuzijasta, začetnika i pokretača manifestacije, da bi se već sljedeće godine pokazala kao vrhunska ponuda i manifestacija koju treba dodatno razvijati. Prvotna želja organizatora bila je povezati biciklizam s gastronomijom te na taj način potaknuti sinergiju proizvođača i gosta. Otada pa do danas svaku manifestaciju poprati više od 300 sudionika, a u prošloj je godini na proljetnoj i jesenskom Terra Alboni sudjelovalo ukupno više od 700 biciklista iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Nedjeljna manifestacija održava se na području Grada Labina i općine Sveta Nedjelja. Prva stanica rekreativne biciklijade bit će u baroknoj palači Battiala Lazzarini u Svetom Martinu gdje će se u suradnji obitelji Jenkel i restorana Markus iz Ripende ponuditi degustacija istarskih specijaliteta. Druga stanica rekreativne biciklijade bit će Agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu na kojem će biciklisti imati ručak. Treća stanica bit će amfiteatar Parka skulptura Dubrova  gdje ćemo čašom vina udruge vinara TRS zaokružiti našu biciklijadu. Biciklističkom vožnjom obilaze se obiteljska poljoprivredna gospodarstva i nastojimo obilaziti one koji nude domaće lokalno proizvedene namirnice čime se promoviraju mali lokalni poljoprivrednici i OPG-i koji su pokretači razvoja ruralnih sredina.

Do današnjeg dana prijavljeno je 320 sudionika, a prvih 100 prijavljenih dobili su bidone za vodu sponzora Valamar Riviere dok su za sve sudionike od strane organizatora osigurane i besplatne majice povodom 5 godine održavanja Terra Albone. Sudionici su imali mogućnost odabira dvije rute, rekreativne dužine 22 km i MTB dužine 26 km. Na rekreativnoj se očekuje oko 280 sudionika, a MTB 40 sudionika. Biciklijada je prilagođena svim uzrastima i profilima od profesionalaca do amatera, ljubitelja biciklizma, rekreativaca, međutim mlađima od 7 godina preporučujemo vožnju uz potporu roditelja (vožnju u sjedalici, prikolicu i sl.) budući da ruta nije baš kratka, ima šumskog puta i makadama. Napominjemo i da za one koji zapnu tu je pick-up vozilo Bike Centra Rabac.

Ove smo godine uz potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije na web stranici izradili poseban sustav za rezervaciju Bed&Bike smještaja http://www.terra-albona.com/lista-smjestaja, a također izrađene su i nove oznake za lakše snalaženje na ruti.

Labin stvara brend bike-friendly destinacije i destinacije aktivnog odmora te je Terra Albona važan segment koji nudi nešto drugačije, autohtono, lokalno.

Suradnja svih organizatora u manifestaciji vrlo je važna stoga spomenimo glavne organizatore: Grad Labin, LAG Istočna Istra, Brdsko biciklistički klub Istra bike i Bike Centar Rabac. Potporu manifestaciji daju Upravni odjel za turizam Istarske županije, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Labina i Općina Sveta Nedjelja kojima ovim putem zahvaljujemo.

Uvjereni smo da je biciklizam najbolji način da upoznate raznolikost Labinštine i oživite sva svoja čula vozeći se seoskim cestama, stazama i putovima.

Homo peljat bicikletu!

terra albona biciklizam rekreacija gastronomija lag istočna istra