Gasi se 110 radnih mjesta u labinskom Cimosu? RAZLOG JE BIZARAN - NEDOSTAJE IM RADNIKA, PA SVI MORAJU OTIĆI

Gasi se 110 radnih mjesta u labinskom Cimosu? RAZLOG JE BIZARAN - NEDOSTAJE IM RADNIKA, PA SVI MORAJU OTIĆI

8.12.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema najavama iz grupacije Cimos, do 15. siječnja trebala bi se zatvoriti njihova tvornica u Labinu u kojoj radi 110 domaćih radnika i još 15-ak stranaca.


"Za nas je to veliko i neugodno iznenađenje jer su nas još prije mjesec dana iz uprave Cimosa uvjeravali da ne razmišljaju o zatvaranju tvornice u Labinu, a danas smo dobili službenu informaciju od direktora Tadeja Staniča da se Cimosov pogon u Labinu zatvara i da radi do 15. siječnja 2021. godine. Razlog je u nedostatku radnika u proizvodnji jer im tamo treba 130 radnika, a radnika nema jer se zbog uvjeta rada, malih plaća i rada u četiri smjene ne javljaju na natječaje koji se objavljuju. Navodno će dijelu radnika ponuditi posao u Roču i Buzetu, ali pitanjeJE  tko će to prihvatiti zbog putovanja", kaže Darko Vidmar, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Labinštinu.


Posljednje otpuštanje radnika kao viška zaposlenika u labinskom Cimosu dogodilo se prije godinu dana i tada je uglavnom bila riječ o administrativnim radnicima i onima iz uprave.


"Nedostatak radnika u proizvodnji pokušao se nadomjestiti onima iz Srbije i BiH, ali bi ostajali kratko, mjesec-dva, jer s ovakvim plaćama i uz takve uvjete nisu mogli dugo živjeti ovdje i još slati novac kući. Vrlo je to teška i neugodna situacija", rekao nam je Vidmar.


Najavio je da će se u srijedu ujutro sastati s upravom, pa će se onda znati više detalja.


Nekad je u uspješnoj Labinprogresovoj tvornici poljoprivednih strojeva (TPS) na Dubrovi, prije nego što ju je kupio Cimos Buzet, radilo više od 400 radnika. Zatim je TPS kupila Entrada iz Šušnjevice s oko 150 radnika, a ostali su nastavili raditi dijelove za automobilsku industriju za Cimos.


Prije nekoliko godina, točnije 2017., grupaciju Cimos s tvornicama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH kupio je talijanski TCH u sastavu talijanskog poslovnog sustava Palladio Holding Group sa sjedištem u Vicenzi, koji očito nije uspio podići proizvodnju i poslovanje na višu razinu.


Branko Biočioć


cimos tvornica gospodarstvo otkaz otpuštanje radnika sindikat