Franko Brenčić iz Labina– jedini abručer iz Istre na "Snježnoj kraljici"

Franko Brenčić iz Labina– jedini abručer iz Istre na "Snježnoj kraljici"

20.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Za dobro organizirano skijaško natjecanje, kakvo je bila Snježna kraljica, neophodna je prisutnost abručera na stazi. To su oni skijaši koji se na televizijskim ekranima vide kako se, naizgled opušteno, spuštaju stazom odmah nakon što je njome projurio natjecatelj. Oni zapravo čiste i pripremaju stazu za sljedećeg natjecatelja.
Među 52 takva servisera na Sljemenu nalazio se i jedan Istranin, Franko Brenčić iz Skijaškog kluba Labin.
- Naš je zadatak bio da sa staze razmičemo snijeg tako da na njoj ostane što više leda. To je nešto posve suprotno od amaterskog skijanja gdje se traži što više snijega, kaže 28-godišnji Brenčić koji ima 17-godišnji skijaški staž i koji u travnju odlazi u Innsbruck na polaganje posljednjeg ispita za zvanje učitelja skijanja.


- U pet sati polazili smo iz Maksimira autobusom na Sljeme i gore ostajali do 21, 22 sata. Stazu smo čistili po dvojica u tri »pit stopa«, odnosno iza svakog smo natjecatelja odskijali do sljedećeg »pit stopa«. Tako je svaki od nas stazu prošao dva do tri puta, napominje Franko.


Njihov rad je bio besplatna ispomoć reprezentaciji. Ne zna kako ga je organizator izabrao među tri tisuće prijavljenih, ali pretpostavlja da se radilo o županijskom ključu. Snježnu kraljicu će pamtiti po druženju s Janicom Kostelić i Vedranom Pavlekom za koje ima samo riječi hvale. Upoznao se sa skijaškim legendama Stenmarkom i Tombom, a srdačne odnose razvio je s članovima talijanske reprezentacije Patrickom Thalerom, Cristianom Devilleom i Manfredom Moeldom.

Franko Brenčić obručer Labin snježna kraljica.