Franka Batelić zaštitno lice kampanje Prijatelja životinja: za napuštenog psa platiti ćete 15 tisuća kuna

Franka Batelić zaštitno lice kampanje Prijatelja životinja: za napuštenog psa platiti ćete 15 tisuća kuna

7.7.2009. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Obitelj na more, a pas na ulicu?" naziv je kampanje koju su i ove godine pokrenuli Prijatelji životinja. "Primarni cilj ove kampanje je osvješćivanje javnosti o sve većem problemu napuštanja kućnih ljubimaca koji se posebice povećava uoči ljetnih godišnjih odmora. Drugi je cilj kampanje apeliranje na posvajanje napuštenih životinja umjesto kupnje životinja, čime se izravno utječe na smanjenje broja napuštenih životinja", objasnili su iz Udruge.

Kao što je to bio slučaj i proteklih godina, ovoj kampanji su se priključili Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, a uz Franku Batelić kampanju su proteklih godina svojim likom i djelom podržale brojne poznate Hrvatice: Maja Vučić, Tatjana Jurić, Nikolina Pišek, Anđela Ramljak i Gala Svilan.

U kampanju sudjelovali napušteni psi: Lucky, Linda, Luka i Maza

Pjevačica Franka Batelić ovogodišnje je zaštitno lice kampanje. Poziravši fotografu Goranu Matijašecu u Skloništu za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu, odlučila je javnosti odaslati jasnu poruku da je naša obveza skrbiti se o životinjama te da odlaskom na godišnji odmor naša briga za njih ne prestaje. Plakati će biti postavljeni u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske tijekom mjeseca srpnja, a tiskane će biti i prigodne razglednice s istim vizualom.

Zajedno s Frankom za vizual kampanje pod nazivom "Pronađi svog prijatelja" pozirali su i napušteni psi: Lucky, Linda, Luka i Maza, koji još uvijek čekaju u kavezima skloništa da ih netko prepozna kao svoje prijatelje i pruži im novi dom. Pozirao je i Horus, koji je upravo postao član nečije obitelji, no svejedno se priključio ovoj kampanji kako bi svojom pričom sa sretnim svršetkom dao potporu onim psima čija priča još čeka na sretan ishod.

"Životinje nisu stvari, artikli ili potrošna roba"

"Ne mogu shvatiti kako netko ima srca ostaviti tako drage životinje, nekoga tko u potpunosti ovisi o drugome. Mislim da bi napuštanje životinja trebalo i strože kažnjavati. Napuštanje životinje vrlo je nemoralan i kukavički čin! Životinje nisu stvari, artikli ili potrošna roba koju koristimo izvjesno vrijeme ili dok nam se prohtije, pa ih onda neodgovorno odbacimo. One su živa bića koja zaslužuju ljubav, poštovanje i pravo na odgovarajuću skrb do kraja svoga života.'', izjavila je Franka Batelić.

Napuštanje životinja je prema Zakonu o zaštiti životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna. No, pored zakonskih odredbi, važno je da smo svi mi ponaosob svjesni tereta i odgovornosti kojega preuzimamo na sebe prilikom udomljavanja životinje.

prijatelji životinja domaće zivotinje pas franka batelić kazna napuštanje