Fran Diminić i Antonio Korša srebrni na međunarodnom natjecanju `Balkan junior`

Fran Diminić i Antonio Korša srebrni na međunarodnom natjecanju `Balkan junior`

20.5.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dana 12.05.2017. elektrotehničari Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su na 5. međunarodnom natjecanju "Balkan Junior" u Tešnju u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj (Bosna i Hercegovina). U konkurenciji od 8 država i 50-tak sudionika, mentora i direktora srednjih škola, učenici-elektrotehničari III.e razreda: Fran Diminić i Antonio Korša, pod vodstvom mentora Ivice Komadine osvojili su fenomenalno 2. mjesto. Naročito su ponosni što su na praktičnom dijelu natjecanja osvojili svih 100 bodova.
Konačni poredak:


1.  JU Mješovita srednja škola Tešanj - BiH .................... 267,3 bodova
2.  Srednja škola Mate Blažina  Labin - Hrvatska ............ 262,1
3.  Školski centar Velenje - Slovenija ............................ 255,2
4.   Inonu MTAL Istanbul - Turska ................................. 236,0
5.   OEMUC "Sv. Naum Ohridski" Ohrid - Makedonija ..... 221,9
6.  Tehnička škola Valjevo - Srbija ................................ 210,0
7.   Colegiul Tehnic Tomis Constanta - Rumunjska ........ 122,0
8.  JU Srednja stručna škola Nikšić  - Crna Gora .......... 110,2

 

Natjecanje se održava s ciljem povezivanja zemalja na području strukovnih škola iz područja strojarstva i elektrotehnike te razmjena njihovih iskustava, zatim promicanja  interkulturalne saradnje, unapređivanja znanja i uspoređivanja s drugim školama, podizanja nivoa znanja i kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama, poticanja kreativnosti te upoznavanja sa drugim kulturama i običajima.


''''Naš cilj i jeste da razvijamo vještine i znanja učenika kroz primjenu praktičnih znanja, stoga smo i organizovali takmičenje, ovo je peto po redu i meni je drago da smo ove godine domaćini jednom takvom prestižnom takmičenju.'''' - pojašnjava Muharem Saračević, direktor MSŠ Tešanj.
Direktor Tehničke škole iz Valjeva Branko Goloskoković je jedan od organizatora ovog takmičenja sa svojim kolegama iz Turske i Slovenije koji kaže da su danas jako zadovoljni jer se takmičenju pridružila osma zemlja odnosno Rumunija te dodaje: ''''Moja ideja je da još skupimo ove tri države koje čine Balkan, imamo najavu da će nam se slijedeće godine pridružiti Bugarska, nakon toga ostaju još Grčka i Albanija.''''

 

Srednja škola Mate Blažine, kao organizator, i Grad Labin, kao pokrovitelj, sljedeće će godine biti domaćini ovog prestižnog natjecanja za elektrotehničare i mehatroničare. 

 

ssmb.hr

 

 

 

 

 

fran diminić antonio korša ivica komadina balkan junior elektrotehnika srednja škola mate blažina