Forum žena SDP-a u povodu 90. obljetnice smrti položio vijenac na grob Giuseppine Martinuzzi

Forum žena SDP-a u povodu 90. obljetnice smrti položio vijenac na grob Giuseppine Martinuzzi

25.11.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 90. godišnjice smrti Giuseppine Martinuzzi, predstavnice Foruma žena SDP-a Istre položile su danas cvijeće na njen grob u Labinu, kao znak sjećanja i poštovanja na lik i djelo te žene, koja je svojim svestranom javnom aktivnošću obilježila naš kraj i dio njegove povijesti.

Martinuzzi  se kao  učiteljica, pjesnikinja, publicistkinja, politička aktivistica, javno zalagala za veću socijalnu pravdu, demokratičnije vrijednosti i odnose, uključujući i rodnu ravnopravnost. Potrebe ostvarivanja veće demokratičnosti društvenih stanja aktualni su i danas i daljnji  su izazovi za poštivanje i veću afirmaciju i ljudskih prava  bez obzira na spol , socijalno porijeklo, nacionalnu i vjersku pripadnost.

Ravnopravnost spolova,  kao sastavnica temeljnih ljudskih prava u društvenim, političkim, ekonomskim i privatnim odnosima ostaje  ujedno i trajno daljnje usmjerenje vrijednosnog djelovanja Foruma žena SDP-a, posebno pritom cijeneći i  značaj i veličinu  djelovanja Martinuzzi  za slične ljudske, društvene vrijednosti i ciljeve. Jer Giuseppina Martinuzzi  još je davne 1909. godine jasno i javno iskazala upravo taj cilj : „...Slobodan izbor za ženu, kao i za muškaraca. Jednako vrednovan rad za jedne i za druge – to je poštivanje jednakih prava …“ !

 

 

 

polaganje vijenaca gradsko groblje labin giuseppina martinuzzi godišnjica smrti forum žena sdp