Forbes Hrvatska: 25 tisuća Labinjana postaju suvlasnici Plomina III

Forbes Hrvatska: 25 tisuća Labinjana postaju suvlasnici Plomina III

1.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Pod tim je naslovom objavljen tekst u prvom broju hrvatskog izdanja američkog izdanja časopisa za gospodarska pitanja Forbes koji se ovih dana pojavio na našem tržištu. U njemu se navodi da bi oko 25 tisuća ljudi, koliko ih živi na Labinšćini, mogli postati dioničari TE Plomina III kapaciteta najmanje 500 megavata, koju u Plominskom zaljevu umjesto stare termoelektrane snage 100 megavata, podignute 1971. godine, namjerava izgraditi Hrvatska elektroprivreda.

Autorica teksta navodi zamisao da bi svi stanovnici Grada Labina te općina Kršan, Raša, Sveta Nedelja i Pićan "dobili povlaštene dionice Plomina III, koje im ne bi osigurale pravo glasa u upravljanju termoelektranom, ali bi im jamčilo dividendu."

Ideja je spomenuta i u studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali su u HEP-u o tome mišljenja podijeljena, s obzirom da se jedni pitaju kako bi građani mogli postati dioničari, a da pritom ne ulažu novac u gradnju termoelektrane. Zagovornici uključivanja stanovnika Labinšćine u vlasništvo nove termoelektrane uzvraćaju "da bi im se time platilo što ulažu u okoliš i vrijednost svojih nekretnina, čija vrijednost ovisi o tome što im je u susjedstvu" - piše u tekstu Forbesa.

Na kraju se zaključuje da je neizvjesno hoće li ideja o građanima-dioničarima proći u HEP-u, ali je izvjesno da će se o njoj raspravljati upravo u toj državnoj tvrtki. Dobije li zeleno svjetlo taj bi se model mogao primjenjivati i prilikom eventualne gradnje prve nuklearke u Hrvatskoj, jer bi se njime utjecalo na "pridobivanje lokalnog stanovništva za gradnju postrojenja s utjecajem na okoliš."

Zanimljivo je kako o tome još uvijek ništa neznaju u Istarskoj županiji, odakle i dalje dolaze županove poruke "Ili plin ili ništa!", u koje nitko ne vjeruje s obzirom na negativna iskustva Labinjana sa svojim političarima, ali i HEP-om prilikom gradnje TE Plomin 2. I tada se u sklopu njihova omekšavanja lokalnom stanovništvu nudio Program "Prijateljskog okruženja" s oko tisuću radnih mjesta i novom infrastrukturom, od čega su ostale samo lijepe riječi.

Veliki dio priobalja Plominštine i danas nema vodovodnu mrežu, a iz HEP-a i Istarske županije lokalno stanovništvo ne dobiva ni najosnovnije informacije o planiranoj gradnji, a kamoli one o njihovom eventualnom udjelu u vlasništvu novog zagađivača na ovim prostorima.

(MM)

Plomin Forbes gospodarstvo TE Plomin TE Plomin 3 energetika vodoopskrba dioničari dioničarstvo Plominski zaljev HEP