Flego: Ministarstvo bezočno ucjenjuje Istrijane, moramo prihvatiti ugljen u Plominu ili nam neće dati suglasnost na Prostorni plan!

Flego: Ministarstvo bezočno ucjenjuje Istrijane, moramo prihvatiti ugljen u Plominu ili nam neće dati suglasnost na Prostorni plan!

4.5.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Ministarstvo graditeljstva uvjetuje davanje suglasnosti za prostorni plan prihvaćanjem ugljena kao energenta za novu TE Plomin III, čemu se Istra oštro protivi, istaknuo je istarski župan Valter Flego na današnjoj konferenciji u sjedištu Istarske županije u Puli, na temu donošenja prostornog plana Istarske županije.

- Drugim riječima, bezočno se ucjenjuje Istrijane – ili ugljen ili ostajete bez razvoja i novih radnih mjesta. To je nezapamćen odnos prema jednoj regiji, posebno uzmu li se u obzir svjetski ekološki i zdravstveni trendovi te jasno iskazan negativan stav građana Istre prema elektrani na ugljen, kazao je Flego naglasivši i kako je Hrvatska potpisnica međunarodne deklaracije o dekarbonizaciji, a „Istarska se županija već gotovo dva desetljeća konzistentno protivi izgradnji novog, još jednog bloka termoelektrane koji bi koristio ugljen kao pogonsko gorivo".

Podsjetimo, Istarska županija pokrenula je Izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije s ciljem usklađivanja Prostornog plana s razvojnim potrebama Istre, a plan je rađen u suradnji s općinama i gradovima.

- Ako se te Izmjene i dopune Prostornog plana ne usvoje do 15. lipnja potrebno je cijelu proceduru ponoviti što znači ogroman gubitak vremena, blokiranje i odgodu realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Istarske županije što bi bitno usporilo daljnji razvoj Istre, upozorio je župan Flego dodajući kako bi odgoda velikog broja investicija za koju godinu nesumnjivo uzrokovala i gubitak potencijalnih investitora koji s puno strpljenja već godinama čekaju ove izmjene, donosi ids.hr

- To nažalost predstavlja i gubitak nekoliko tisuća radnih mjesta, što znači usporeni rast BDP-a, sporije punjenje lokalnih proračuna i izravan udar na životni standard građana Istre, kazao je istarski župan.

Također, Flego se osvrnuo i na to da je Hrvatska, uz 171 državu svijeta, potpisnica povijesnog Pariškog sporazuma o klimi kojim se svjetski čelnici pozivaju na dekarbonizaciju. Taj je dokument 22. travnja ove godine, na Dan planeta Zemlje u New Yorku potpisala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona je tom prigodom istaknula da je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama.

- Da budemo jasni, mi nismo protiv novih investicija, ali ne nauštrb zdravlja naših građana! Istra želi biti zelena regija, u punom smislu te riječi, uz maksimalno poštivanje visokih ekoloških standarda te održivog razvoja zbog čega nam je ugljen, kao najveći zagađivač neprihvatljiv. Zdravlje naših građana za nas nema cijenu i ovakav ucjenjivački stav smatramo vrlo štetnim i nedemokratskim, jasno je kazao Flego koji je iz tog razloga jučer zatražio hitan sastanak s resornim ministrom.

Župan od njega traži poštivanje visokih ekoloških standarda u energetici, kao i primjenu najsuvremenijih, naprednih i "čišćih" proizvodnih tehnologija za TE Plomin III. Župan je o ovome problemu jučer obavijestio i predsjednicu Grabar-Kitarović koja je u ime Hrvatske potpisala sporazum kojim se odbacuje ugljen kao energent te je od nje zatražio: „Ne dajte da nas ucjenjuju. Podržite nas u borbi protiv ugljena kao velikog zagađivača i ne dozvolite da se ucjenama građanima Istre nameće energent čije ste ukidanje i osobno podržali".

U konačnici, istarski je župan Valter Flego pozvao sve građane Istre da podrže Županiju u borbi protiv ugljena, ucjena i nametanja rješenja koji idu na štetu naše djecu kazavši:

- Ishod ove borbe je, nažalost, neizvjestan, jer mehanizmi koji su nam na raspolaganju su ograničeni. Međutim, mi ćemo se boriti do kraja, svim raspoloživim sredstvima i molim vas da nas u tome podržite!, rekao je Flego. (iPress)

 

 

 

 

 

te plomin flego prostorni plan politika tep c