FLAG ALBA odobrio 1,54 milijuna kuna za projekte ribarske baštine Labinštine

FLAG ALBA odobrio 1,54 milijuna kuna za projekte ribarske baštine Labinštine

21.2.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dana 19.02.2021. godine, na sjednici Upravnog odbora FLAG-a Alba donesene su Odluke o odabiru projekata za mjeru 2.2.1. “Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Alba“.

Navedene odluke odnose se na 5 projekata čija je sveukupna vrijednost 1,540.450,00 HRK.

U okviru Mjere 2.2.1. financirati će se projekti:

  •  Grad Labin za projekt „Rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta Giuseppina Martinuzzi u Rapcu“, dodijeljeni iznos potpore 687.297,52 HRK.
Realizacijom projekta dječje igralište u Rapcu biti će ujedno i prvo tematsko – edukativno igralište na području Grada Labina. U sklopu projekta postaviti će se dječje sprave s motivima broda, mora i morskih životinja, te edukativne tabele o povijesti ribarstva na području Labinštine.
 
  • Turistička zajednica grada Labina za projekt „Festival kvarnerskog škampa“, dodijeljeni iznos potpore 209.429,75 HRK.
Gastro manifestacija temeljena na morskoj deliciji-kvarnerskom škampu, planirana uz suradnju lokalnih ugostitelja i ribara sa ciljem daljnjeg brendiranja područja labinštine po lokalnoj gastronomiji obogaćivanjem gastro ponude i turističkog proizvoda područja.

  •  Općina Kršan za projekt „Razvoj interpretatora maritimne i ribarske baštine“ dodijeljeni iznos potpore 97.062,00 HRK.
Realizacijom projekta osposobiti će se 20 certificiranih interpretatora ribarske i maritimne baštine, koji će na inovativan način interpretirati i promicati lokalnu baštinu te stvoriti dodanu vrijednost proizvoda i usluga koje promiču.
 
  • Općina Kršan za projekt „Očuvanje tradicije i održivi razvoj lokalnog pomorstva i ribarstva Općine Kršan“, dodijeljeni iznos potpore 455.419,25 HRK.
Projektom se planira izrada Strategije očuvanja i održivog razvoja pomorstva i ribarstva na području Općine Kršan i izrada Cost-benefit analize poticajnih mjera za razvoj ribarske industrije na području Općine Kršan.
 
  • Turistička zajednica Općine Kršan za projekt „Ribarska fešta na Porte“, dodijeljeni iznos potpore 91.343,00 HRK.
Tradicionalna manifestacija u organizaciji TZ općine Kršan koja privlači brojne zaljubljenike u malo ribarsko mjesto Plomin Luku. U sklopu gastro manifestacije planiran je i bogat edukacijski program radionice, igre, kvizovi i sl.

Upravni odbor FLAG-a Alba donijelo je i jednu Odluku o odbijanju i to nositelja projekta Pučko otvoreno učilišta Labin za projekt „More sjećanja“ radi nepotpunosti dokumentacije propisane Natječajem za provedbu mjere 2.2.1.

flag alba lagur alba ribarstvo festival kvarnerskog škampa ribarska fešta na porte