Finale pusnih svečanosti / O običajima na pusni utorak

Finale pusnih svečanosti / O običajima na pusni utorak

12.2.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Zabava

Danas na pusni utorak završavaju ovogodišnje karnevalske svečanosti. „Domoća folšarija, labinjonska kompanija“, najstarija labinska maškarana skupina, pusne će svečanosti okončati spaljivanjem pusta „Krešimentića“ krivca za sve nedaće. Završnica  karnevala  počet će dječjim maskenbalom u Sportskoj dvorani Srednje škole u 17 sati, a dva sata kasnije ispred dvorane spalit će se pust Krešimentić  kojem će se prije toga suditi. Nakon svega uslijed će vatromet, što će označiti kraj ovogodišnjih karnevalskih ludorija i praktičan ulazak u korizmu, jer u srijedu  se svetkuje Pepelnica, čime započinje korizma i čekanje najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

Na pusni utorak običaj je da se pripremi  bolji ručak. Ti i takvi običaji uglavnom su se zadržali do danas, a kako je nekad bilo govori dobar poznavatelj naše tradicije i narodnih običaja Božo Glavičić:  http://soundcloud.com/radio-labin/bglavicic1202 .

Veli nam on kako se nekada pust nije spaljivao, jer ga uglavnom nije niti bilo, ali: http://soundcloud.com/radio-labin/bglavicic1-1202 . Bilo kako bilo, nekad i danas, pusne, karnevalske, maškarane ludorije opstaju.

 

pusni utorak pust maškare labinjonska kompanija domoća folšarija