Festival vizualnog kazališta: Ironija svakodnevice (drugi dan)

Festival vizualnog kazališta: Ironija svakodnevice (drugi dan)

4.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

»Sanjajući rijeku« i »Opsjednut« predstave su preksinoć izvedene u sklopu Festivala vizualnog kazališta koji je u petak započeo u Labinu. Prvo uprizorenje španjolskog Moveo teatra u Malom kazalištu, na trenutke razvučeno i patetično, naposljetku se pokazalo gledljivijim od otvorene scene kod špine i dueta Marie-Gabrielle Rotie i Nicka Parkina te njihovog djela »Opsjednut«.


Pred iznenađujuće malobrojnom publikom u Malom kazalištu Stéphane Lévy iz španjolskog Moveo teatra uvjerljivo je i emotivno snažno odigrao ulogu usamljenika, malog čovjeka koji sanjari o pljački banke i zamamnoj susjedi s gornjega kata. Čitava predstava sklop je njegovih unutarnjih previranja, prisjećanja na scene iz djetinjstva i umišljanja patetičnih završetaka nakon uspješno izvedene pljačke. No, fokus s glavnog lika pri kraju predstave prelazi na objekt, odnosno pištolj koji postaje mračni predmet želje i opasna igračka u rukama tragičnog junaka svakodnevice, čiji je naum naposljetku i ostvaren, ali ne i idiličan završetak prema jednome od njegovih imaginarnih scenarija.

 

Ono što gosti iz Španjolske sigurno nisu znali, a savršeno je kontekstualiziralo predstavu, jest zabrinjavajuća sličnost s hrvatskom svakodnevicom čestih pljački različitih novčarskih institucija. Uprizoriti vrijeme prije izvođenja kaznenog djela, gurajući u prvi plan upravo dvojbu počini zločin ili ne - to je pravi teatar, pogled na potencijalno goruću želju u svakome od nas, »zdrpi i briši« kao model ponašanja koji se ipak rijetki usude prakticirati, a ponekad, baš kao u slučaju našeg junaka, završe tragično.


Protagoniste druge, plesne predstave, struka ocjenjuje vrsnim majstorima i odličnim tehničarima s besprijekornim scenskim pokretom i vladanjem scene. Njihov nastup, inspiriran gotikom, vampirskim filmovima, slikama o životu, rađanju i umiranju nije, međutim, bio toliko inspirativan, a među prisutnima su se mogli čuti i komentari da je besprijekorno umijeće plesača loše režirano, a njihov potencijal neiskorišten. Posjetitelji prošlogodišnjeg festivala prisjećaju se solo nastupa Marie-Gabrielle Rotie, kada je uspostavljen intiman odnos s publikom, što se ove godine, možda, i nije u potpunosti realiziralo.
Nakon glumaca/plesača scenu kod špine preuzeo je DJ dvojac Yin&Yang, čiji su doista raznovrsni glazbeni odabiri zabavljali publiku do prvih nedjeljnih sati.

Napisala i snimila S. ZLOIĆ

 

Povezana galerija - 3. ujedno i posljednjeg dana

gluma Circollo Festival vizualnog kazališta kultura Malo kazalište predstava