FESTIVAL KVARNERSKOG ŠKAMPA: Pripremljeno 2.400 porcija škampa na razne načine, sipa i hobotnica

FESTIVAL KVARNERSKOG ŠKAMPA: Pripremljeno 2.400 porcija škampa na razne načine, sipa i hobotnica

26.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Kvarnerski škamp jedna je od najcjenjenijih poslastica mediteranske kuhinje a njemu u čast u Rapcu je u subotu na prepunoj rivi održan 4. Festival kvarnerskog škampa. Jela su se pripremala isključivo od kvarnerskog škampa ulovljenog od strane lokalnih ribara, članova Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Alba“.


- Pripremili smo 2.400 porcija škampa na razne načine te salate od sipe i hobotnice. Sve su to ulovili naši ribari, članovi FLAG-a Albe. Za nabavu pravog kvarnerskog škampa bili su zaduženi Moreno i Robert Tenčić iz obrta Moreno 07, Nenad Cvijanović obrt Bova, Đani Đumberac obrt Albona, i Marina Barković Blaženić obrt Mramorka a za nabavu sipa i hobotnica obrt Miramare Renca Verbanca, obrt Edi Edija Paliske i obrt Girica vlasnika Danijela Milevoja. U posjetu nam je došlo i 25 članova Flaga iz Estonije. Zadovoljna sam odazivom građana i turista, poslužilo nas je i lijepo vrijeme, nastojali smo da cijela manifestacija bude vrhunska i kvalitetna, od organizacije do jela , vina , izgleda i popratnog programa, rekla je zadovoljna Mirela faraguna voditeljica FLAG-a Alba.


Vrhunske delicije od kvarnerskog škampa, sipe i hobotnice pripremali su na razne načine restorani Velo kafe, Kvarner, Tri murve, Due Fratelli i Valamar, a na meniju su se po promotivnim cijenama od 40 kuna za porciju našli rižoto sa škampima, palenta u buzari od škampa, domaća tjestenina sa škampima, a tu su bile i razne salate od sipe i hobotnice te ostale delicije.


- Pripremili smo u velikoj tavi 90 kilograma škampa, deset kilograma luka i češnjaka, 70 litara temeljca i 50 kilograma riže za oko 250 porcija. Kvarnerske škampe jedva smo nabavili, kašetu po kašetu i to oko dva mjeseca. Dolazili su svježi i živi a mi smo ih zamrznuli jer je nemoguće nabaviti tako veliku količinu odjednom , rekao nam je kuhar Pino Demarin koji je oko velike tave predvodio Valamarovu ekipu. Restoran Velo kafe na čelu sa Leom Viškovićen ponudio je uz škampe na buzaru s palentom i salatu od sipa i hobotnice i jednu gastro novinu, vrlo ukusan jastučić od lisnatog tijesta punjen sa škampima. Pred svim štandovima vladala je velika gužva, čekalo se u redovima za porciju a neki su se ponovno vraćali guštajući svoju deliciju na drugačiji nači.


Uz kvarnerske škampe, posjetitelji Festivala mogli su kušati vina nagrađenih vinara s područja Labinštine Gorana Baćca, Larija Juričića, Piera Licula, Vinograda San Martino Miljenka Vretenara, Romea Licula a degustiralo se i maslinovo ulje Negri. Ovogodišnji festival kvarnerskog škampa osim morskih poslastica, vrhunskih vina i maslinovih ulja donio je i odličnu glazbu: nastup modernog jazz benda Chui i povratnika na scenu, grupu Silente. Chui su prošle godine poharali scenu serijom velikih i odličnih koncerata , osvojili dva Porina, za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu sa neponovljivom Josipom Lisac. Nakon njih nastupla je i sjajna grupa Silente iz Dubrovnika. Zahvaljujući ‘Terci na tišinu’, Silente se prije par godina našao na vrhu svake glazbene ljestvice u Hrvatskoj. Organizator 4. Festivala kvarnerskog škampa bila je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Alba“ (FLAG „Alba“), osnovana s ciljem promoviranja ribarskog područja Labinštine.


U sklopu manifestacije FLAG „Alba“ održana je i prezentacija mjera iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014. – 2020. Ovaj događaj sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Bila je to fešta za pamćenje i prepričavanje koju je ugostiteljima pokvario posjet poreznih inspektora koji su im odmah po završetku pregledavali kase.


festival jadranskog škampa škampi uo labin gastronomija rabac