Europskim novcem do potpuno obnovljene gradske ribarnice

Europskim novcem do potpuno obnovljene gradske ribarnice

26.5.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečano otvaranje labinske gradske ribarnice održano je jutros, prigodnim programom i uz brojne uzvanike. Projekt rekonstrukcije sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a temeljem natječaja kojeg je provela Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Alba“.

Ukupna vrijednost projekta veća je od 3,1 milijuna kuna. Bespovratnom potporom pokriveno je 100% vrijednosti projekta.

„Zahvalni smo što smo osigurali tako veliki iznos bespovratnih sredstava te i ovim putem zahvaljujem ravnatelju Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Anti Mišuri i načelnici sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Ireni Jahutka, jer su od samog početka bili iskrena i stručna podrška ribarima i FLAG-u. Zahvaljujem se i našim ribarima, ali i stručnom timu FLAG-a, jer bez vas ne bi ni imali današnje otvorenje. FLAG Alba od samog početka povlači sredstva za razne projekte. Upućujem zahvalu i bivšem direktoru Komunalnog poduzeća 1.MAJ Labin, Alenu Golji, koji je pravovremeno pripremio dokumentaciju, a zahvala ide i labinskom gradonačelniku Valteru Glavičiću, koji nam je bio potpora. Želja i cilj realizacije ovog projekta je bila da ova ribarnica bude mjesto gdje će ljubitelji ribe i plodova mora imati modernu ribarnicu i imati pristup sviježoj ribi iz našeg mora“, u uvodnom je obraćanju prisutnima istaknuo Donald Blašković, direktor trgovačkog društva 1. MAJ d.o.o. Labin koji upravlja gradskom ribarnicom

Predsjednik FLAG-a Alba, Robert Mohorović, istaknuo je je kako je ovaj projekt jedan od najvećih projekata financiranih bespovratnim sredstvima Europske unije, na području Grada Labina, a samim time i FLAG-a Alba. Sama ideja potekla je još 2016. prilikom osnivanja FLAG-a i izrade strategije. Naglasio je i kako je ponosan na odrađeni posao, ali i sve do sada odobrene projekte, a bilo ih je 39. trenutno FLAG ALBA ima i natječaje koji su u tijeku te su ravnomjerno zastupljeni interesi javnog i privatnog sektora projektima koji doprinose očuvanju i održavanju naše bogate ribarske tradicije

Prisutnima se u ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković obratio i ravnatelj Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Ante Mišura koji je čestitao Gradu Labinu, trgovačkom društvu 1. MAJ d.o.o te FLAG-u ALBA na odlično odrađenom poslu koji je od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

„Ovaj projekt je jako važan. Vidjelo se to posebno u doba pandemije i poremećaja tržišta, koliko znači lokalno tržište i imati mogućnost staviti lokalne proizvode na tržište“- zaključio je Mišura

„Trajalo je dugo, ali smo realizirali jedinstveni projekt. Puno se toga trenutno gradi, ali ovo mi je jedan od dražih projekata, jer je iznijet od strane lokalnog poduzeća, i još bitnije, od 100% bespovratnih sredstava. Naš Markat je mjesto gdje se prodaje, ali i puno više od toga, mjesto susreta sugrađana i mjesto gdje održavamo našu autentičnost, kroz govor i proizvode. Ova priča o ribi koja se lovi blizu i najkraćim putem dolazi na naš Markat, kroz ruke naših ribara i naših ljudi koji ih prodaju, je najljepša moguća priča koja ostaje i ima puno veću vrijednost od same ribarnice“  - istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić pritom pohvalivši sve dionike koji su sudjelovali u realizaciji ove vrijedne investicije za Labin i Labinjane.

Nova, moderna ribarnica je danas zasjala u potpuno novom ruhu. Sam ulaz u objekt veoma je upečatljiv, a prostor ribarnice opremljen je raznom opremom kako bi se osigurali veći higijenski standardi. Novim vrstama pultova, visećim vagama, inoks radnim stolovima, te rashladnim ormarima za svakog korisnika. Nabavljen je i ledomat za sjeckani led koji će biti na raspolaganju i lokalnim ribarima LAGUR područja, čime se omogućuje dugotrajnije zadržavanje svježine ulova prilikom plasmana ribe i morskih plodova.

Prostor objekta brze prehrane dobio je novu opremu za pružanje usluga, kao i odgovarajuće visoke stolove u prostoru za konzumaciju. Projektom se želi doprinijeti uvjetima rada ribara, odnosno njihovoj prodaji proizvoda ribarstva i akvakulture, dostupnosti lokalnih proizvoda stanovništvu i turistima, te promociji ribarstva FLAG područja.

Današnju manifestaciju svojim je nastupom uveličala Klapa Labin i članovi RKUD-a Rudar iz Raše, a za humanitarnu notu pobrinula se Udruga `Mendula` i Komunalno poduzeće 1.MAJ Labin koje je nabavilo jagode, a vrijedne volonterke `Mendule` su ih, u zamjenu za dobrovoljne priloge, nudile posjetiteljima. Sav prihod ide za Davida Mohorovića.

labin grad labin ribnarnica flag eu fondovi gradska ribarnica markat lag alba