Europski tjedan mladih obilježen i u Labinu

Europski tjedan mladih obilježen i u Labinu

8.5.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osmo izdanje Europskog tjedna mladih održalo se od 1. do 7. svibnja u Hrvatskoj i u još 32 europske zemlje. Teme ovogodišnje manifestacije su solidarnost i društveni angažman mladih.

Uz slogan Zamisli, kreni, djeluj ideja je Europskog tjedna mladih bila potaknuti mlade na to da zamisle svoju budućnost sudjelujući u raspravama o budućnosti politike EU za mlade, da krenu u inozemstvo na mobilnost u okviru programa Erasmus+ i da se uključe u volontiranje kroz nedavno pokrenutu inicijativu EU-a Europske snage solidarnosti.

Tijekom Tjedna mladih održao se niz aktivnosti u zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus+, a u Hrvatskoj su ih organizirale udruge koje provode projekte za mlade.

Tako se u obilježavanju ove manifestacije uključila i Udruga za mlade Alfa Albona (kao jedan od Eurodeskovih multiplikatora u Hrvatskoj).

Udruga je tako osmislila dvije aktivnosti u kojima je uključila djecu i mlade te na taj način obilježila Europski tjedan mladih. U suradnji sa Osnovnom školom Matije Vlačića u Labinu, održala je 2 radionice na temu solidarnosti pod nazivom "Spojimo ruke". Djeca su se na njima zanimljiv i razumljiv načinu u prvom dijelu radionice upoznali sa pojmom solidarnosti, nakon čega su u drugom dijelu od papira izradili svoje ruke, napisali na njima pojmove i asocijacije koje oni vežu uz pojam solidarnosti te ih kasnije povezali u lanac. Intencija je bila da se djeca od malih nogu upoznaju s pojmom solidarnosti te na taj način kasnije postaju generacije solidarnijih i tolerantnijih mladih ljudi. 

Za stariju generaciju, u suradnji sa udrugom L.A.E. XXI te Savjetom mladih Grada Labina u sklopu informativne kampanje organizirane se radionice pod nazivom „Neka se glas mladih čuje". Radionice su bile namijenjene organiziranim skupinama mladih koje svoje članove mogu kandidirati u savjetodavno tijelo tj. savjet mladih.

 

Radionice su se tako održale za članove i volontere Udruge za mlade Alfa Albona i LAE XXI, te Kluba mladih IDS Labin. U ovom će tjednu biti organizirana i radionica za članove vijeća učenika SŠ Mate Blažina.

 

Sudionici radionice "Neka se glas mladih čuje" su stekli znanja iz sljedećih područja:

1) upoznavanje s djelokrugom rada savjeta mladih (osnove, dosadašnja postignuća i glavni ciljevi)

2) strukturirani dijalog

3) važnost uključivanja mladih u rad savjeta na lokalnoj razini.

Metodologija rada uključivala je praktične primjere kako bi se mladima na jednostavan način približila važnost participacije.

 

Završna će se proslava Europskog tjedna mladih održati na Dan Europe 9. svibnja na Europskom trgu u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) te Predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

tjedan mladih mladi europski tjedan mladih udruga alfa albona društvo lae radionice eu