EU projektima do održivog razvoja: Grad Labin nabavlja električni minibus

EU projektima do održivog razvoja: Grad Labin nabavlja električni minibus

12.10.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Grad Labin nastavlja s prijavama projekata na natječaje iz Europskih fondova pa je tako jučer izvršena prijava još jednog, više od 3 milijuna kuna vrijednog projekta.

Naime, Grad Labin kao jedan od partnera prijavio je projekt naziva „eTransNet - Mreža zelenih oblika prijevoza za održivu prekograničnu mobilnost“ na Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020, na četvrti ciljani rok za projekte u području sigurnosti te prekograničnog javnog prijevoza i održivih usluga mobilnosti.

Ukupna vrijednost projekta za Grad Labin je oko pola milijuna kuna, a u sklopu istog planirana je nabavka električnog minibusa i izrada Plana održive mobilnosti na području Grada Labina.

„Ovaj projekt nastavak je našeg promišljanja i razvijanja tzv. Zelenih politika. Labin je odavno prepoznat kao promicatelj održivog razvoja obzirom na projekte poput „Zelenih navika za održivu Labinštinu“, financiranja izrade projektne dokumentacije za postavu solarnih panela, prestanka upotrebe plastičnih vrećica, prve tržnice u Hrvatskoj na kojoj se više ne upotrebljava jednokratna plastika i mnogih drugih. Ozbiljni partneri i kvaliteta projekta prepoznati su i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je uz IRENA-u i Labin 2000 podršku projektu pružio u svojstvu pridruženog partnera. Nastavak je to odlične suradnje i potvrda dobrog smjera održivog razvoja našeg grada, očekujemo pozitivne rezultate natječaja i uskoro prometovanje autobusa pogonjenog električnom energijom ulicama Labina.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić.

U sklopu projekta žele se uspostaviti zeleni oblici mobilnosti u općinama Ormož, Lendava, Šmartno pri Litiji (Slovenija), Labin, Mošćenička Draga i Cestica (Hrvatska) te ih povezati u mrežu održivih oblika prijevoza na prekograničnom području. Projekt ima za cilj poboljšati povezanost ruralnih i urbanih središta i na taj način poboljšati dostupnost ovih usluga građanima.

Osim lokalnih veza općina sudionica sa naseljima u zaleđu i sa susjednim općinama, plan je uspostava i prekogranične veze između općina Ormož i Cestica. Na taj će se način uspostaviti prekogranična struktura dionika održive mobilnosti u prekograničnom području.

Osim same nabavke sličnih vozila za sve partnere, projekt ima za cilj i razne obrazovne aktivnosti o održivoj mobilnosti i izvorima zelene energije kako bi se dodatno utjecalo na razvoj svijesti o smanjenju štetnih utjecaja na okoliš i održivom razvoju.

eu projekti održivi razvoj električni minibus