Esad Huskić: Nepotreban drugi potpredsjednik vijeća općine Kršan

Esad Huskić: Nepotreban drugi potpredsjednik vijeća općine Kršan

3.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Kršan: »Neke općine ograničavale su ovlasti načelnika, no mi smo zbog dosadašnjih čestih političkih previranja Valdiju Runku ostavili one koje mu, kao izvršnom tijelu, pripadaju prema novim zakonskim odredbama. Time ćemo, izgubi li eventualno načelnik većinu u vijeću, izbjeći možebitne zloupotrebe statuta i osigurati stabilnost funkcioniranja lokalne zajednice«, komentirao je Klaudijo Lazarić (HSLS), čelnik nadležne komisije i potpredsjednik Općinskog vijeća, donošenje tog temeljnog dokumenta na prošlotjednoj sjednici. Najviše su polemika izazvala pitanja oko odredbe o 15-eročlanom vijeću te o dva potpredsjednika.

 

- Što je sa 16. članom, predstavnikom nacionalne manjine?

Spominjalo se malobrojno bošnjačko biračko tijelo, ali gdje su oni građani mlađi od 18 godina, pitao je Esad Huskić (IDS), jedini suzdržan prilikom glasovanja, tražeći pritom od općinske službe popis stanovništva. Propisano je, naime, da vijeće iznimno može imati i više od 15 članova, i to kad predstavnik nacionalne manjine nije izabran ni s jedne od izbornih lista, a prema zakonu neka od manjina ostvaruje pravo zastupljenosti.

- Statutom smo osigurali da ne bismo opet, kao što je tome bio slučaj pred posljednje izbore, bili u koliziji sa zakonom o izboru predstavničkih tijela.

 

Neovisno o tome, ispalo je da imamo dva predstavnika nacionalnih manjina u vijeću koji su izabrani s lista, rekao je Lazarić. Ustavni sud je, podsjetimo, prihvatio žalbu kršanskog ogranka HSLS-a na odluku Općinskog izbornog povjerenstva, koje je potkraj svibnja objavilo

povećanje broja vijećnika na 16. Ustavni zakon propisuje pet posto kao donju granicu za pravo na predstavnika u vijeću, a prema mjerodavnom popisu - onom s posljednjih parlamentarnih izbora predlani - u kršanskoj općini pravo glasa imalo je 1,5 posto Bošnjaka.

Huskić je primijetio i da samo tri općine u Istri imaju dva potpredsjednika vijeća, »a u svakoj je drugi postavljen kao predstavnik nacionalne manjine «. - Kod nas je ta funkcija predmet političke trgovine i ne vidim razloga za dva mjesta. To je samo trošak, osim ako drugi nije zastupnik nacionalne manjine, rekao je Huskić. Lazarić je odgovorio da dva potpredsjednika potječu još iz prošlog mandata i da će ukidanjem poglavarstva imati više posla. Manjini, dodao je, obavezno pripada jedno potpredsjedničko mjesto ako prelazi 15 posto biračkog tijela. - Nijedna općina u državi nema drugog potpredsjednika iz redova pozicije.

Uostalom, i Labin je jednu funkciju prepustio oporbi. Niste politički kulturni, prozvao je Boris Babić (HSS) vladajuće. I. RADIĆ

kršan općina kršan esad huskić boris babić ids status općine kršan klaudijo lazarić valdi runko izbori2009 politika