Elektroistra u aktivnijem nadzoru: Kontrola ormarića za struju

Elektroistra u aktivnijem nadzoru: Kontrola ormarića za struju

12.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Svako samostalno (za)diranje u ormarić za struju kazneno je djelo. I svako samopriključivanje kazneno je djelo. Pa ipak, nemali je broj onih koji se odlučuju upravo na takve postupke, riskirajući kaznu, ali i vlastiti život.

Upravo zbog toga, kako saznajemo u Elektroistri, zaredale su se akcije po domaćinstvima kojima se, po potrebi, pridružuje i policija, a s ciljem kontroliranja dosad isključenih potrošača.

- Nedavno smo s policijom imali akciju u Krčkoj ulici u Puli jer su dan prije naši djelatnici došli u vrlo ozbiljnu situaciju. To je mjerno mjesto bilo isključeno... no našli smo da se struja ipak koristi. Našeg djelatnika koji je na ljestvama provjeravao je li se netko priključio tamošnji su žitelji pokušali onemogućiti u tom poslu te su mu ljuljali ljestve i kasnije ga gotovo fizički napali. Kada smo došli s policijom, nikakvih problema više nije bilo. Međutim, naglašavam da ćemo te akcije intenzivirati, ustvrdio je direktor Elektroistre Davor Mišković.

Maurizio Biasiol, rukovoditelj Službe opskrbe Elektroistre, ustvrdio je da su se sumnje pokazale opravdanima te je sada pitanje koliko dugo je trajalo trošenje struje na toj lokaciji.

- To je krivično djelo pa će policija svoj zapisnik s mjerodavnim podacima proslijediti u kazneni postupak, dok ćemo mi teretiti te ljude za iznos koji se izračunava na temelju pravilnika o neovlaštenoj potrošnji. To podrazumijeva izračun cijene struje s prosječnim satima korištenja u mjesecu i poznatom veličinom, kao što je presjek vodiča koji je korišten, uz kaznu za neovlaštenu potrošnju, pojasnio je Biasiol.

Mišković pojašnjava da je u planu još 200-tinjak takvih kontrola na sličnim objektima gdje priključci, prema evidenciji Elektroistre, ne postoje, ali nije isključena mogućnost da se netko prikopčao i da se struja troši.

U predstojećem periodu Elektroistra je izradila program prema kojem ima obvezu kontrolirati sve priključke i mjerna mjesta, i to njih od tisuću do 1.500 mjesečno. Te kontrole uključuju, prije svega, tehničku ispravnost, ali i druge nepravilnosti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

elektroistra struja priključak za struju ormarić za struju