Elektroistra je oprezna: Samoočitavanje struje tek uz ugovor

Elektroistra je oprezna: Samoočitavanje struje tek uz ugovor

19.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon što je Elektroistra na svom distributivnom području, koje ima 145 tisuća potrošača, počela urednije slati opomene pred isključenje električne energije, mnogi su građani reagirali zbog, kako su rekli, neopravdanih opomena i kasnije iskapčanja iz mreže.

Oni navode da svaki mjesec sami očitavaju stanje i plaćaju putem interneta ili call centra, a ne prema dostavljenim računima koje izračunava HEP. Unatoč tome što su, dakle, platili svu struju koju su stvarno potrošili, dobili su opomene. Oni koji su je ignorirali u konačnici su bili isključeni, dok su drugi odlaskom u Elektroistru riješili nedoumice. O čemu se tu zapravo radi, upitali smo nadležne u pulskoj Elektroistri.

- Svako samostalno očitavanje brojila i javljanje stanja, odnosno samostalna izrada obračuna putem call centra i interneta, ne poništava akontaciju niti se ti podaci uzimaju previše ozbiljno, rekao nam je uvodno Maurizo Biasiol, rukovoditelj Službe za opskrbu u Elektroistri.

Pojašnjava da se, primjerice, na call centar može javiti dijete ili se bilo kakvi podaci mogu poslati putem interneta pa se stoga svi takvi podaci uzimaju s rezervom. Iako se radi o neprovjerenim podacima i stanju koje se uzima s rezervom, sve što bude dojavljeno ipak ostaje zabilježeno i pohranjeno.

Ukoliko na taj način dobiju podatke, a istovremeno njihov djelatnik prođe i očita brojilo, uvijek se njihovi podaci uzimaju kao mjerodavni, a ne ono što im potrošači sami dojave. Ukoliko je očitavanje ispravno, tada su i razlike u stanju minimalne i potrošači u pravilu nemaju primjedbi na takve obračune.

- I nama se javljaju potrošači s primjedbama da oni ne žele kreditirati Elektroistru i plaćati po ispostavljenim računima s akontacijama, već žele platiti samo stvarna dugovanja. U redu, mi to prihvaćamo, ali i dalje pratimo akontacije, jer ukoliko je akontacija 500 kuna, a potrošač prijavi i plati samo 300, mi ne znamo je li to učinio jer je stvarna potrošnja bila tolika, zato što nije imao više novca za platiti ili nije želio, kaže nadalje Biasiol.

Pa ipak, samoočitavanje stanja je ipak moguća opcija. Svi oni potrošači koji žele plaćati električnu energiju po stvarnoj potrošnji moraju s Elektroistrom sklopiti ugovor o samoočitavanju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

samoočitanje struje struja energenti hep elektroistra