Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali na „Europskom kvizu o novcu“

Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali na „Europskom kvizu o novcu“

25.3.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

I ove godine učenici prvog razreda ekonomskog usmjerenja srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na on line natjecanju „Europski kviz o novcu“ (engl. European Money Quiz).
Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji sa Institutom za financijsku pismenost "Štedopis" i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, a uoči Europskog tjedna novca (25.-29. ožujka 2019.), organizirala je 20. ožujka 2019. godine drugi put „Europski kviz o novcu“, on line natjecanje za timove učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola. Riječ je o projektu Europske bankovne federacije koji učenjem i pripremama za kviz želi poboljšati financijsku pismenost djece diljem Europe. Kviz se održava na nacionalnoj i europskoj razini putem YouTube kanala na platformi Kahoot!
Financijska pismenost je osnovni preduvjet za financijsku sigurnost u cijelom životu.


HUB i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ("Hanfa") predstavile su 2016. godine rezultate istraživanja financijske pismenosti u Hrvatskoj. Dok je prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske 11,7 od mogućih 21 bodova, najnižu financijsku pismenost imaju mlađi od 19 godina (9,3). Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Kao što mladi znaju čitati i pisati (literarna pismenost), računati (matematička pismenost), služiti se računalom (informatička pismenost), važno je znati raspolagati svojim novcem, a to jest financijska pismenost.

Iz naše Škole na natjecanju su sudjelovali su učenici/ce: Gobo Silvia, Hasikić Elma, Iljadica Ariana, Malić Anastasija, Maslić Belmin, Mikuljan Erika, Skira Donada Gino, Suljić Ervin, Tenčić Marco, Tomičić Teodor, Vidak Valentina, Vlačić Sarah i  Živčić Tea raspoređeni u dva tima. Za pripremu i provedbu natjecanja zaslužni su nastavnici: Dundara Gabriela, Mohorović Daniel, Tenčić Lazarić Kristina i Tenčić Orijana. Tehnički dio natjacanja uspješno su odradili nastavnici Milevoj Klapčić Majda  i Mandić Nedeljko.
(Tekst i foto: Orijana Tenčić)


ssmb.hr

srednja škola mate blažina ekonomisti europski kviz o novcu novac kviz nedjeljko mandić
Galerija fotografija (4)