Ekonerg treba doraditi studiju o Plominu 3

Ekonerg treba doraditi studiju o Plominu 3

17.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zagrebački Ekonerg treba doraditi Studiju utjecaja na okoliš (SUO) o izgradnji TE Plomin 3 na ugljen, i to prije negoli bude upućena na javnu raspravu, odlučilo je stručno povjerenstvo za ovaj strateški državni projekt na današnjem  zasjedanju u Plomin Luci. Premijerno razmatrajući taj dokument, savjetodavno tijelo od 12 članova koje je imenovao resorni ministar Branko Bačić najznačajnije je primjedbe uputilo vezano uz očuvanje ljudskog zdravlja te kvalitete zraka, zahtijevajući korištenje najnovijih podataka uz sagledavanje ostalih izvora emisija na tom području.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) zatražit će, zaključeno je, i tumačenja nadležnih institucija o prostornoplanskoj dokumentaciji te ostalim strateškim dokumentima vezanim uz gradnju bloka snage 500 megavata, zamjenskog za četiri puta slabiju TE Plomin 1 koja se gasi za četiri godine. Javna rasprava o SUO-u za ovaj projekt Hrvatske elektroprivrede, vrijedan oko 800 milijuna eura, održat će se u Labinu i Kršanu, a termin će odrediti nadležno ministarstvo.

Goranka Radović iz Uprave za prostorno uređenje MZOPUG-a poručila je da - premda županijski prostorni plan kao energent plominske "trojke" imperativno određuje plin - nijednim višim dokumentom, Vlade ili Sabora RH, nije izrijekom utvrđeno da će ona raditi na ugljen. Ostaje, dakle, pitanje tog nesklada, baš kao i ono o snazi koju krovni prostornoplanski županijski dokument ograničava na 335 megavata, što odgovara jačini sadašnja dva bloka.

- Za vidjeti je hoće li se problem energenta riješiti na neki drugi način, zaključila je Radović. "Ta će se tema očito potencirati pa bi ova studija trebala obuhvatiti usporedbe i analize primjene ugljena, odnosno plina", složio se predsjednik povjerenstva Nenad Mikulić iz Uprave za procjenu okoliša i industrijsko onečišćenje MZOPUG-a.

Josip Zidarić, pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, objasnio je da su podlogu za ograničavanje snage elektrana kroz regionalni PP pronašli u Programu prostornog uređenja RH. "Njime TE Plomin nije predviđen za rekonstrukciju i proširenje, već se samo spominje dovršetak izgradnje", dodao je.

- Iako smo HEP-u ukazivali na neusklađenost projekta s prostornim planovima Županije i lokalnih zajednica, izostao je odgovor. Zabrinjava me, k tome, da će se 30 posto šljake ipak odlagati na deponiju uz elektranu. Inzistirat ćemo da se sav nusprodukt, a ne samo dio, odvozi brodovima s novog doka jer je neprihvatljivo, bez obzira na manje radioaktivan ugljen, širenje čestica pepela s deponija prema naseljima, rekao je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Založio se i da studija predvidi zbirni utjecaj na okoliš potencijalnih zagađivača s obzirom na to da na Labinštini, uz dvije plominske elektrane, proizvode i cementara Holcim, vapnara I.T.V. te Rockwoolova tvornica kamene vune. Čule su se i opaske da studija ne obrađuje utjecaj termoelektrane na zdravlje, odnosno pojavu bolesti vezanih uz onečišćenja koja potječu od elektroenergetskog objekta. Spomenuta je potreba izrada posebne studije utjecaja na zdravlje.

Marijan Krešić iz MZOPUG-a napomenuo je da dokument treba obavezati na mjerenja emisija ne samo sumpornih i dušičnih oksida i čestica, već i teških metala te ostalih onečišćujućih tvari tijekom probnog rada. SUO je predstavio Vladimir Jelavić, predstavnik Ekonerga, između ostalog ocijenivši da će uz zamjenski blok porasti kvaliteta zraka zahvaljujući korištenju najmodernijih tehnika, odnosno tzv. čiste tehnologije ugljena. (I. RADIĆ)

 

te plomin plomin 3 gospodarstvo mirjana pejić bach studija utjecaja na okoliš termoelektrana plinio cuccurin rupnik lobi marino roce ekonerg