EK pritišće HR zbog Rockwoola - istarske zelene udruge se udružuju / izjava Ministarstva zaštite okoliša/ reagiranje iz Rockwoola

EK pritišće HR zbog Rockwoola - istarske zelene udruge se udružuju / izjava Ministarstva zaštite okoliša/ reagiranje iz Rockwoola

11.1.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U novom broju tjednik Business.hr piše da je danska kompanija Rockwool izvršila pritisak na Hrvatsku putem institucija EU-a zbog zabrane rada tvornice kamene vune u Pićnu.

Riječ je o pismu Europske komisije s potpisom v.d. direktora Opće uprave za proširenje Christiana Danielssona koje je Ministarstvo vanjskih poslova primilo 19. prosinca i koje je 24. prosinca proslijeđeno Ministarstvu zaštite okoliša, piše tjednik.

U njemu Danielsson navodi da bi »zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora«, a nešto dalje podsjeća da se »upravo pitanju pravne sigurnosti investitora u pregovorima pridaje posebna važnost«.

Iz ovoga nije teško zaključiti da se danski kapital odlučio na pritisak u diplomatskim rukavicama a ovih dana je iz Rockwoola priopćeno kako ne očekuju nastavak probnog rada do proljeća, što pokazuje da su i sami "postali" svjesni težine nedostataka. Istovremeno, nakon što je pićanski "slučaj Rockwool" lansiran u međunarodne medije osjetan je pad vrijednosti dionica cijele Rockwool grupe.

Direktor Bartosz Stentoft dao je novinarki Businessa sljedeće objašnjenje: »Rockwool Adriatic dio je Rockwool grupe u čijem sastavu djeluju 23 tvornice u 14 zemalja u Europi i svijetu. Zatvaranje tvornice tema je inozemnih medija, pa slijedom toga i različitih institucija EU-a.«

Zanimljivo je da je danski veleposlanik Berno Kjeldsen novinarki spomenutog tjednika u telefonskom razgovoru najprije rekao da »nema konkretnog pisma na koje bi se referirao«, ali nakon što mu je rečeno da je Ministarstvo zaštite okoliša potvrdilo primitak te da je zbog toga 28. prosinca sazvalo hitan sastanak na kojem je i on sudjelovao, rekao je da »misli da je bilo neko pismo, ali ga on nije vidio niti potpisao«.

Na sastanku je, osim njega i članova Uprave Rockwool Adriatica, sudjelovao i neimenovani predstavnik Ministarstva. Ništa novo nije dogovoreno ako je suditi prema izjavi da su »izneseni razlozi privremene obustave probnog rada tvornice u Istri te uvjeti koje moraju ispuniti za nastavak rada: izmjena i dopuna građevinske dozvole, uspostava monitoringa i pridržavanje uvjeta sukladno rješenju o prihvatljivosti zahvata u okoliš izdanih temeljem studije utjecaja na okoliš. Nakon što se ispune ti uvjeti, tvornica će moći nastaviti s probnim radom«.

Tvornica je, podsjećamo, nakon brojnih prosvjeda mještana i prijava o nepodnošljivo zagađenom zraku zatvorena krajem studenoga nakon što je inspekcija otkrila cijev kojom se dim ispuštao bez prolaska kroz postrojenje za pročišćavanje. Brojne zelene udruge i udruge građana te općina Kršan zahtijevaju trajnu obustavu rada i demontažu tvornice. Istovjetan zaključak očekuje se i od tematske sjednice općine Pićan za čije sazivanje udruga Naša zemlja prikuplja potpise.

I istarske ekološke udruge se, čini se, povezuju postajući svjesne da će se morati nositi s velikim pritiscima. S nedavnog sastanka uputili su poziv građanima da u 11.55 sati prve nedjelje nakon što tvornica kamene vune Rockwool ponovo počne proizvodnju vozilima zapriječe ulaz u tvornički krug.

Podsjetimo, nastavak probne proizvodnje bio je planiran ovog ponedjeljka ali teško da će se dogoditi do proljeća.

Predstavnici sedam udruga, dio vijećnika i građana raspravljali su o planiranom dovođenju ekološki neprihvatljivih projekata u Istru i njihovoj povezanosti. Stoga će udruga »Naša zemlja« hitno sazvati javnu raspravu o odlagalištu otpada Kaštijun u općini Medulin koja bi se trebala održati u Labinu. Istarski župan Jakovčić i političari na čelu Županije optuženi su za koncentriranje takvih pogona u istočnoj Istri te za žrtvovanje turizma iz osobnih interesa.