Edukacija o prijevarama i krađama u Potpićnu

Edukacija o prijevarama i krađama u Potpićnu

24.3.2017. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U cilju povećanja zaštite starijih osoba, jučer je u prostorijama udruge za skrb o starijim i nemoćnim osobama Dodir nade u Potpićnu održana edukacija pružateljica usluga pomoći u kućama i  volonterki.

Naime, Odjel prevencije Policijske uprave istarske provodi preventivnu aktivnost informiranja osoba starije životne dobi o načinima izvršenja kaznenih djela krađa i prijevara u njihovim domovima, posljedice kojih su nanošenje znatne imovinske štete, ali i ozljeđivanje starijih osoba i razvijanje osjećaja nesigurnosti i nepovjerenja. Navedena aktivnost provodi se kroz edukacije u mjesnim odborima u gradovima, suradnju s udrugama umirovljenika i edukacije u dnevnim boravcima. Dio populacije, koji ovakvim načinom preventivnog rada do sada nije bio obuhvaćen, su osobe koje žive same u domovima te iz određenih razloga ne mogu doći na nikakav vid organizirane edukacije. Stoga je Odjel prevencije, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, započeo provoditi edukacije osoba koje pružaju pomoć u kućama o pojavnim oblicima i načinima izvršenja kaznenih djela krađa i prijevara na štetu starijih osoba.

Starije osobe kao jedna od najranjivijih skupina društva izvršenjem ovakvih kaznenih djela, osim što trpe imovinsku štetu, razvijaju i osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti prema vanjskoj okolini i građanima, a može doći i do njihovog ozljeđivanja. Često su pružateljice usluga pomoći u kućama i volonteri jedine osobe kojima vjeruju i čijih se savjeta pridržavaju, a ponekad i jedine osobe koje ih posjećuju u njihovim domovima.

Voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i policijska službenica Irene Gobo upoznale su nazočne s najčešćim pojavnim oblicima prijevara starijih osoba, kao što su lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenjem u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Pružateljice usluga pomoći u kućama i volontere  savjetovale su da osobe, o kojima brinu, pouče sljedećim ''''zlatnim savjetima za zlatnu dob'''':

  • NE PUŠTAJTE U DOM NEPOZNATE OSOBE  (oni koje vas trebaju, vratit će se poslije kada osigurate nazočnost druge osobe)
  • NE NASJEDAJTE NA LJUBAZNOST OSOBA PRED VRATIMA (trudnoća, slabost, invaliditet)
  • NIŠTA NE POTPISUJTE PRIJE NEGO SE POSAVJETUJETE SA OSOBOM OD POVJERENJA (članovima kućanstva, osobom koja vam pruža pomoć u kući i sl.)
  • NIŠTA NE KUPUJTE NA KUĆNOM PRAGU OD NEPOZNATIH OSOBA (ako ste za neki artikl i zainteresirani, zamolite prodavača da se vrati kada osigurate nazočnost druge osobe)
  • TELEFONOM NE DAJTE OSOBNE PODATKE (ime, prezime, broj osobne iskaznice, tekućeg računa, kućnu adresu i dr.)
  • NE PRISTAJTE NA PONUDE PUTEM TELEFONA (teleoperateri, priključci struje)

Ovakav oblik edukacije proveden je i 1. ožujka u prostorijama Udruge +65, koja djeluje u sklopu Zdravog grada Labina te 15. ožujka u prostorijama Doma za starije osobe Alfredo Stiglich u Puli, a sve s ciljem zaštite i pružanja pomoći starijim sugrađanima.

 

 

edukacija pu istarska krađa starije osobe